Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Уместо вакцине Бе-Се-Же 600 беба у Београду добило физиолошки раствор, огласио се „Народни фронт“

CC0 / / Порођај
Порођај - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
У Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт“ у Београду, 600 беба, рођених у периоду од 16. септембра до 19. октобра, уместо БСЖ вакцине добило је физиолошки раствор, саопштила је нова министарка здравља Даница Грујичић, истичући да су све бебе безбедне и ван животне опасности.
Грујичић је првог радног дана на месту министарке започела проверу здравствених установа, и саопштила јавности да је 600 беба у ГАК „Народни фронт“ добило физиолошки раствор уместо Бе-Се-Же вакцине.

„Деца су безбедна. Та вакцина се даје до 12 месеци. Нисмо закаснили, и свакако ће сва деца примити вакцину на време“, истакла је Грујичићева.

Навела је да су запослени, чим су схватили грешку, предузели све мере.
„Грешка се десила на нивоу једне особе, апотекарка је погрешила. Предузете су све мере, направљен је списак све деце, а Институт ‘Батут’ је обавестио родитеље. Деца из Београда ће примити вакцину Бе-Се-Же у ‘Народном фронту’, а остале бебе из унутрашњости у домовима здравља“, рекла је Грујичићева.
Она је навела да је директор ГАК „Народни фронт“ понудио оставку, али да она није прихваћена.
Указала је и да су одређена три лекара која ће се побринути да вакцинација протекне како треба.
„Само, молим, без панике. Деца нису добила ништа лоше, већ физиолошки раствор. Све може да се види на сајту ‘Народног фронта’“, додала је Грујичићева.

Огласио се „Народни фронт“

На сајту „Народног фронта“ објављено је саопштење у ком начелник Одељења неонатологије, прим. др Тања Лазић Митровић, обавештава родитеље новорођене деце, отпуштене са Клинике у периоду од 16. септембра до 19. октобра 2022. године, да нису вакцинисани вакцином Бе-Се-Же, како је наведено уз серијски број у Листи за новорођенче.
„Бе-Се-Же вакцинација, која је обавезна у првој години живота детета, биће спроведена у ГАК ‘Народни фронт’ према распореду, који ће родитељи добити из центра Клинике у наредним данима“, додаје се у саопштењу.
Докторка Грујичић је недавно за Спутњик говорила о томе шта ће јој бити први кораци у Министарству:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала