- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Тешке оптужбе на Одбору за безбиједност: Дио АНБ-а спремао хапшење Абазовића и Кнежевића?

© Sputnik / Радоје ПантовићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Одбор за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе на сједници саслушао је данас предсједника Владе Дритана Абазовића, министра унутрашњих послова Филипа Аџића, али и разријешене министре Рашка Коњевића и Ранка Кривокапића.
Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић изјавио је да му је вршилац дужности директора Агенције за националну безбједност (АНБ) Борис Милић казао да се нису стекли законски услови за ослобађање бившег директора те Агенције Сава Кентере од обавезе чувања тајности података.
Кнежевић је претходно рекао да је Кентера тражио од Милића да га ослободи чувања тајности података.
Кнежевић је рекао да је свима јасно да је АНБ механизам ДПС-а у обрачуну са ДФ-ом, српским народом и СПЦ.
„Андрија Мандић и ја се пуних седам година налазимо под мјерама тајног надзора. Осим прислушкивања Андрије Мандића, АНБ је пружила потпуну логистику у креирању и инсценирању лажног државног удара и тражим да се организује посебна сједница на којој ћемо скинути ознаку тајности података са тог случаја. Да видимо ко је изнајмио кућу високог полицијског функционера Синише Стојковића, да ли је то био Дејан Перуничић, ко ју је плаћао и ко је озвучио, а ја тврдим да је то АНБ“, казао је Кнежевић.

Кнежевић тражи да се вео тајни скине са случаја Белведер

Казао је да би такође волио да се скине ознака тајности са података о случају Белведер и да „види весели српски род и остали родови у Црној Гори какво је свјетло бачено на њих 5. септембра приликом устоличења владике Јоаникија у Цетињском манастиру“.
Кнежевић је, такође, изнео тврдњу да је Кентера планирао његово и хапшење Андрије Мандића, изневши тешке оптужбе на рачун бившег директора те Агенције.
„Господин Кентера је регистровани агент ЦИА који је дошао на чело Агенције за националну безбједност и на тај начин успио да почне сањати свој дјечачки сан о лову на Србе, Русе, свештенике СПЦ, политичке лидере и организације које имају ишта српско”, казао је он.
Он тврди да су Кентеру за директора АНБ-а поставили доскорашњи министри Коњевић и Кривокапић „на чајанци у Атлантском савезу“.
„План је био да се представи руски ‘малигни утицај’ у Црној Гори на начин што ће се одрадити хапшење Секуловића и његовог кума и омогућити протјеривање руских дипломата. Господин Кентера је уз списак Руса којима је забрањен улазак у Црну Гору додао списак српских држављана који не могу ући у земљу“, казао је он.
Кнежевић је казао и да је Кентера боравио у згради АНБ-а и донио бројна рјешења и након смјене, додајући да ће поднијети пријаве против Кентере, Коњевића и Кривокапића.

План и за хапшење Абазовића

Истакао је да је постојао и план да се ухапси и Абазовић, а да је разрађиван и план за прогон српског народа из Црне Горе.
„Ова господа из бившег руководства АНБ-а су обманули западне партнере и у кумбуљ су ставили и Србе, и Русе, и представнике српских партија. Ово не може да прође без кривично-правне одговорности ових људи. У Кентерином документу направљена је платформа за прогон српског народа из Црне Горе. Господине Кентера, ја сам рођен у Црној Гори, у Црној Гори је рођен мој ђед, прађед, чукунђед, овдје смо шест или седам вјекова. Нећете успјети у науму да ме протјерате и погубно ће се то завршити. Обманули сте партнерске службе”, истакао је он.

Абазовић: Страни дипломата ми је рекао да су ми спремали сценарио као са Ђинђићем

Премијер Дритан Абазовић казао је да је један дио података које је изнио Кнежевић тачан.
„Све је имало везе с локалним изборима и сједницом од 19. августа, кад сам таргетирао фирме које врше шверц. То су финансијери ДПС-а и људи блиски тој партији. Поновићу имена: Зоран Лазовић, Ранко Убовић, Ацо Мијајловић“, рекао је Абазовић.
Казао је да је циљ био да се он као премијер криминализује.
„Дошао је страни дипломата и рекао сљедеће: Ово што се спрема исти сценарио као са Ђинђићем. Да, ако се нешто деси теби, нико не каже да се десило због борбе против криминала, већ због везе са криминалом. Мету су господине Живковићу, нацртали ваш предсједник, Пеђа Бошковић, Рашко Коњевић“, рекао је Абазовић.
Истакао је да је борба са шверцом цигарета беспрекорна и да је ситуација с камионом цигарета који је био нестао „била намјештаљка“.
Абазовић је додао да је таргетирао још људи који су повезани са шверцом.
Казао је и да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић након избора у понедјељак ишао на Косово да прича против њега.
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Огољена дубина институционалне кризе у Црној Гори
Влада Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
РЕГИОН
Абазовић смијенио шефа Агенције за националну безбједност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала