- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мондријанова слика више од 75 година стоји наопачке у музејима и галеријама /фото/

CC0 / Pixabay / Мотиви Мондријановог сликарства
Мотиви Мондријановог сликарства - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Слика холаднског сликара Питa Мондријана качена је наопачке у бројним музејима и галеријама у којима је излагана, више од 75 година након што је први пут изложена. Упркос открићу, слика „Њујорк сити 1“, стајаће и даље наопачке како би се избегло да се оштети.
Историчарка уметности и кустос Сузан Мејер-Бузер приметила је да је слика „Њујорк сити 1“ окачена наопачке у галерији немачке федералне државе Северна Рајна-Вестфалија у Диселдорфу.
Да читава ситуација буде чуднија, Мондријанова слика тамо стоји још од 1980. године, а исто тако је била излагана и у другим музејима у којима се раније налазила и нико није приметио да је качена наопачке.
Дело је насликано 1941. године, а 1945. први пут изложено у престижном њујоршком Музеју модерне уметности.
„Гушћи распоред линија требало би да буде горе, јер представља мрачно небо. Када сам то рекла осталим кустосима, сви смо схватили да је прилично очигледно. Потпуно смо сигурни да је слика окачена наопачке“, истакла је Сузан Мејер-Бузер.
Оно што додатно указује да је кустос у праву јесте фотографија Мондријановог студија, направљена неколико дана пре његове смрти 1944. године, на којој се јасно види да је слика постављена тако да је њен горњи део онај са згуснутим линијама.
Могући разлог забуне јесте што, за разлику од Мондријанових ранијих радова, „Њујорк сити 1“није потписана, вероватно зато што је није сматрао готовом. Упркос томе што стоји наопачке, грешка неће бити исправљена и наставиће да стоји како је изложена већ 75 година.
„Траке на њој су већ веома слабе и једва се држе. Уколико окренемо слику на другу страну, гравитација ће да их повуче у другим смеру. Осим тога, ово је сад део приче слике“, каже Сузан Мејер-Бузер, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала