- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путинове поруке – „муниција“ за оне снаге у САД које имају довољно разума да примире ствари

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Поруке које је председник Русије Владимир Путин послао са међународног дискусионог клуба „Валдај“, нарочито имајући у виду да оне стижу уочи новембарских избора у САД, могу да буду муниција за оне снаге у Америци које схватају ситуацију и имају довољно разума да примире ствари, оцењује историчар и спољнополитички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Руски лидер је на „Валдај“ форуму између осталог рекао да је Запад „неспособан да сам управља човечанством, али очајнички покушава да то учини“, са чиме „већина народа у свету више не жели да се мири“. Он је истакао и да ће Запад и нови центри мултиполарног света морати да започну равноправан разговор о заједничкој будуц́ности, и - „што пре то боље“.

„Муниција“ за снаге разума у САД

На питање да ли су у Америци чули Путинове поруке и како би на њих могли реаговати, Анђелковић каже да Вашингтон јако добро зна како ствари стоје, будући да су САД и изазвале садашње стање.
„Америка никада није желела партнерски однос са Русијом, већ је намеравала да је покори. Вашингтон је Хладни рат доживео као своју победу, а не као одустајање Совјетског Савеза од комунизма и стварање нове Русије која нема никакве везе са тим наслеђем. Они су одбацивали сваки покушај Русије да се приклони Западу, баш као и сваки покушај Русије да лансира неки модел колективе безбедности. Дакле, овде се не ради о томе да Запад треба то да чује, већ о тајмингу ових порука јер у Америци иду новембарски избори“, каже наш саговорник.
Према његовим речима, после америчких избора врло је вероватно да ће у Сенату Трампова струја имати ако не већину, онда значајан утицај у оквиру републиканске већине.
„То онда отвара простор за дијалог и Путинова порука о неопходности да се разговара је у том смислу важна. Мислим да Путин ово ради у два корака, а овај први корак је упућен америчкој јавности, односно оним снагама у Америци које су спремне да преговарају, да им се створи основ да се у наредном периоду боре да тако нешто постане и америчка званична политика“, сматра Анђелковић.

Геополитички разум наспрам искључивости

Потребно да, уверен је у наш саговорник, да у Америци дође до сазревања атмосфере да је неопходно да седну за сто са Русијом и разговарају, јер је ово што сада имамо гурање целог света, па и самих Сједињених Држава, у пропаст:
„Мислим да после избора постоји шанса да нове снаге у Сенату и Конгресу покрену такву акцију, што би довело и до промене политике Беле куће, не зато што она то жели, већ зато што ће бити притиснута „изнутра“. Важно је да америчка поларизација добије и ту димензију – да једни буду на линији геополитичког разума, док су други на линији геополитичке искључивости, и већ у таквим околностима та америчка дубинска подела може да доведе до тога да и ова есктремистичка страна буде „укроћена“. Напросто, да већи део Америке полако захтева да се седне за преговарачки сто, а не да се срља у пропаст“.
На питање зашто америчка страна упорно инсистира на томе да ће Русија употребити нуклеарно оружје, иако је Москва то више пута демантовала, Анђелковић подсећа да је Америка била та која је бацила две атомске бомбе на Јапан, иако на то није била приморана. Такође, додаје, током Корејског рата Американци само што нису бацили атомску бомбу на Кину, а од тога се одустало у последњем моменту.
„Имали смо и легитимно размештање совјетских ракета током кубанске кризе, што је био одбрамбени потез јер је Америка то већ радила у Турској и на другим местима, које је Вашингтон малтене искористио као повод за рат. Дакле, Америка је та која је више пута довела свет до нуклеарне кризе или ју је чак изазвала, а сада прете свима да ће Руси изазвати нуклеарни рат. То је празна прича јер док Американци причају о руској опасности, заправо они држе прст на нуклеарном дугмету. У крајњој линији то је и њихова најближа савезница, дојучерашња британска премијерка Лиз Трас и рекла - да би га лако употребила. Све је то, уосталом, Путин истакао током свог говора“, закључује Драгомир Анђелковић за Спутњик.
Нема никаквог смисла да Русија употреби „прљаву бомбу“ у Украјини, ту провокацију припрема Кијев, изјавио је председник Русије Владимир Путин на на форуму “Валдај”. Он је рекао и да Русија не изазива западне елите, већ брани своје право на постојање и слободан развој. „Притом, ми не намеравамо да постанемо неки нови хегемон“, поручио је руски председник.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
РУСИЈА
„Следи најважнија и најопаснија деценија“: Главне поруке Путина са форума „Валдај“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала