- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шок за купце: Јефтино уље у Аустрији поскупело 194 одсто, брашно 118, а један производ - 700 одсто

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICПразни рафови и несташице у Аустрији
Празни рафови и несташице у Аустрији - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Радничка комора Аустрије (АК) упозорила је да повећање цена намирница у тој земљи полако измиче контроли, јер су чак и најјефтинији производи све скупљи. Као пример навели су драстично поскупљење уља од 194 одсто, брашна од 118 одсто, а посебно истичу један производ који је поскупео чак 700 одсто – одстрањивач лака за нокте.
Актуелно истраживање АК указује на велики раст цена на недељном нивоу за куповину јефтинијих намирница, дрогеријских производа и робе познатих марки.
„Многим грађанима постао је недовољан кућни буџет, а многи већ живе на ивици сиромаштва, па се зато све чешће купују јефтинији производи. Али и ти повољни производи су постали много скупљи него раније“, навела је заштитница потрошача АК Габријеле Згубић.
Тако АК уочава драстично поскупљење од 194 одсто јефтинијег сунцокретово уља, те 118 одсто повољнијег брашна.
Прошле године у септембру литар сунцокретовог уља произвођача „клевер“, који је био међу јефтинијим врстама уља, продаван је по цени од 1,19 евра, а годину дана касније најповољније сунцокретово уље је марке „зониголд“ по цени од 3,50 евра, што је раст од чак 194,1 одсто.
Када је реч о брашну, килограм брашна марке „хепи харвест“ прошле године коштао је 0,39 евра, а ове године стаје 0,85 евра, што је раст од 117,9 процената.
Најдрастичнији раст цена забележен је код одстрањивача лака за нокте, пошто је најјефтинији производ коштао у јануару 0,48 евра, а у септембру је цена скочила на 3,93 евра, што је раст од чак 718,8 одсто, указује АК, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала