- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Страх и трепет за нацисте: „Алигатор“ оправдава титулу једног од најбољих руских хеликоптера /видео/

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаУдарни хеликоптери Ка-52 "Алигатор"
Ударни хеликоптери Ка-52 Алигатор - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Ка-52 „Алигатор“ редовно оправдава титулу најбезбеднијег, најопремљенијег и најпоузданијег руског борбеног хеликоптера. Реч је о једном од најнапреднијих хеликоптера руских Ваздушно-космичких снага који улива страх нацистима у зони специјалне војне операције, преноси телевизија „Звезда“.
Лете брзином од 300 километара на сат, свега неколико метара изнад земље како би остали ван домета противничке ПВО. Чим стигну у задато подручје, „Алигатори“ нагло повећавају висину и лансирају невођене ракете. Тај маневар омогућава да се скоро удвостручи домет гађања циља, а пилоти се штите од напада непријатељских система ПВО. Након гађања хеликоптер се спушта, посада изводи противракетни маневар и враћа се на аеродром. За посаде авијације такви летови су свакодневни и изводе их по три-четири у смени.
Након повратка на аеродром, хеликоптери се одмах спремају за нови лет, јер задатак може стићи у сваком моменту. Након само 15 минута летелица је спремна.
Арсенал „Алигатора“ је импресиван.
Поред топа калибра 30 милиметара, у зависности од задатка на подвесним носачима може бити постављено шест навођених ракета плус два блока невођених.
Срце Ка-52 је његов радарски систем „Арбалет 52“ са две посебне антене. Прва служи за потрагу и напад на мете, а друга пружа свеобухватну прегледност за контролу ваздушног простора.
Што се тиче система заштите хеликоптера „Витебск“, он аутоматски детектује ласерске или радарске зраке и одмах активира пасивне ометаче и испаљује топлотне замке. Поред тога, систем активно штити у инфрацрвеном и радио дијапазону, ометајући навођење ракета. Дакле, она сама открива и препознаје претњу, а затим доноси оптималну одлуку у циљу супротстављања.
Руска армијска авијација – род Ваздушно-космичке авијације намењен за подршку копнених снага, данас слави 74 године од оснивања.
Ка-52 у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Специјална операција у Украјини
Руски ударни хеликоптери Ка-52 и Ми-28 у акцији у Украјини /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала