Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Британски изасланик: Заједница српских општина није претња за Приштину

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич рекао је да Заједница српских општина (ЗСО) на КиМ није претња за Приштину и да споразум о њеном формирању није у супротности са уставом самопроглашеног Косова.
Према његовим речима, погрешно је изједначавати ЗСО са Републиком Српском у Босни и Херцеговини.
Пич је нагласио да Приштина и Београд морају да спроводе постигнуте договоре, укључујући и споразум о ЗСО, преноси Коха.
Амбасадор је навео да је нова реалност (услед руске операције у Украјини) утицала на дијалог Београда и Приштине и додао да је у том процесу потребан напредак.
„Примену споразума о ЗСО не треба посматрати као уступак, нити као претњу Косову“, рекао је Пич додајући да би примена споразума показала да је Приштина „конструктиван учесник у дијалогу“ и да испуњава своје „међународне обавезе и у контексту мањинских права“.
„Како ће Заједница изгледати зависи од страна у дијалогу. Такође је важно да странке промене наратив и разбију неке од митова о Републици Српској који су идеју о Заједници учинили тако отровним питањем. Одлука Уставног суда Косова је отишла толико далеко да је речено да то није могуће по постојећем законодавству, међутим, показало се и да Заједница општина са српском већином начелно није у супротности са уставом Косова“, рекао је Пич.
Француски политичар Николас Бај - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
СРБИЈА
„Срби су бедем европске цивилизације“: Француски политичар послао поруку са КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала