Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

ЕУ тражи од Приштине дужи рок за пререгистрацију

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIВојна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013.
Војна парада тзв. Косова у Приштини одржана 17. феб. 2013. - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Европска унија затражила је вечерас од Приштине да омогући дужи прелазни период за пререгистрацију возила са српским таблицама.
Европска унија сматра да је јучерашња одлука Приштине, која је саопштила да ће пуна примена одлуке о пререгистрацији возила почети од 21. априла, „корак у правом смеру“, али да она „није усклађена са споразумима у дијалогу, који су обавезујући за обе стране“ и да Приштина „треба да омогући дужи прелазни период“, изјавила је портпаролка за спољну политику ЕУ Набила Масрали.
ЕУ додаје да се ради о „доследном савету најближих партнера“ Приштине, укључујући ЕУ и САД и да је „разочаравајуће видети да то није прихваћено“.
Она је рекла да Приштина „има право да постепено укине таблице КМ, али процес треба да се одвија на начин договорен у дијалогу и спроведен на инклузиван начина и уз консултације“.
Портпаролка ЕУ наводи да је споразум из 2016. године предвиђао „јасно секвенциран и дефинисан процес са роком од 12 месеци за процес постепеног укидања, који није испоштован“, те да Приштина треба да „омогући дужи прелазни период“.
Као и претходних дана, Масрали наглашава да је неопходно задржати смиреност.
„Позивамо све укључене стране да буду уздржане и избегавају било какве радње или реторику који би могли да угрозе стабилност на терену, посебно на северу Косова“, рекла је представница за медије ЕУ.
Она је поручила да ће ЕУ наставити, „заједно са својим партнерима, да се ангажује“ и с Приштином и с Београдом а очекује да се „стране ангажују конструктивно и у доброј намери како би пронашле решење без даљег одлагања, уз пуну сагласност са споразумима у дијалогу“, пренео је Танјуг.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Курти одбио Америку и ЕУ: Рок за пререгистрацију остаје, прво опомене, па казне
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
СРБИЈА
Вучић: Добили смо демарш од представника Квинте и ЕУ, то што наводе је ноторна лаж /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала