- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Гаси се једна од најпознатијих фабрика у Хрватској: Цене енергије им дошле главе

CC0 / Unsplash/Jasmin Schreiber / Керамичке шоље
Керамичке шоље - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Једна од најпознатијих фабрика у Хрватској, али и бившој Југославији, Инкер из Запрешића, који се некада звао Југокерамика, зауставља производњу, а више од 200 радника остаје без посла. Фирма, коју је пре 16 година преузела шпанска групација Рока, упркос улагањима пословала је с губицима, који су повећани због раста цена сировина и енергије.
Фабрика која је готово 70 година била позната по санитарној, али и другој керамици, те као највећа у Запрешићу, гаси машине.
„Вест нас је стварно шокирала јер је била изненадна, ничим наговештавана. То је сада готова ствар, производња ће се затворити и то је одлука власника и ту нема сад спора“, рекао је Владо Кос, председник Радничког већа и синдикални представник компаније „Рока Хрватска“.
На својим ће радним местима остаће само 35 радника, већином у дистрибуцији робе - складиштима, комерцијали и логистици.
Владо Кос, који је у овој фабрици већ 40 година, каже да су глобална криза и енормне цене енергената само су кап која је прелила чашу. Тврди да је било много лоших пословних одлука, јер у нове производне линије последњих година уложено је више од 15 милиона евра, а фирма је само гомилала губитке.
Он подсећа да је то предузеће пословало са добитком када их је преузела шпанска компанија, преноси ХРТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала