- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Велики повратак написаних | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Данашње издање специјалне емисије „Орбите културе“ посвећено је јубиларном 65. Међународном сајму књига у Београду.
Да је највећи празник књиге на Балкану недостајао читаоцима у две године пандемијске паузе, посведочили су узбуђење и атмосфера којом су, од почетка седмице, испунили сајамске хале. У Спутњиковом једном од могућих погледа на Сајам књига покушали смо да под сајамским куполама ухватимо дах и дух овогодишњег издања, кроз разговоре са писцима, песницима, издавачима, приређивачима капиталних дела.
Орбита културе, 29.10.2022.
О првим утисцима, о Сајму некад и сад, искушењима кроз која је пролазио ових шест и по деценија, разговарали смо са писцем Игором Маројевићем, издавачем Гојком Божовићем, песником Дарагон Јовановићем Даниловим.
Оно о чему се већ првога дана говорило као о својеврсном књижевном подухвату, о Сабраним делима Франца Кафке, осмотомној колекцији која, као у мало којој култури, пружа поглед на књижевно стваралаштво великог писца, разговарали смо са преводиоцем и приређивачем Кафкиног дела Јовицом Аћином.
Прелиставали смо и Његошеве спевове у стрипу о чијем настанку и јединственим цртежима Гезе Шетета говори Илија Мировић, уредник куће Форма Б Комико
О руском националном штанду, изложеним књигама међу којима посебно место заузима стрип о Петру Великом, разговарали смо с једним од приређивача, писцем и историчарем културе Зораном Стефановићем, и с историчарем Алексејем Тимофејевом, научним секретаром Руског научног института.
Да нема добре поезије без Сергеја Јесењина на ексклузиван начин потврдио је руски писац Захар Прилепин, аутор књиге „Јесењин“,штампане непосредно пред Сајам књига. Шта је све Прилепин открио ново у свом десетогодишњем раду на Јесењиновој биографији – објашњава уредница ове књиге Тања Чомић.
Наш гост је и Славомир Гвозденовић, Србин из Темишвара, песник чија је књига „Дисање на псеће шкрге“ представљена на Сајму, као и Павле Ћосић, лингвиста, аутор приручника „Језичке недоумице: заблуде и митови“ чији поднаслов духовито подсећа да „Ко се задњи смеје – последњи се смеје“.
Руски песник и писац Максим Замшев, главни уредник знаменитог књижевног часописа „Литературна газета који је био гост руског националног штанда у разговору за Спутњик говори о савременим изазовима с којима се суочава свака редакција која остаје верна потреби да промовише културу и да заобиђе сензације, трачеве и скандале. Замшев објашњава и однос цензуре и стваралаштва, посебно у светлу укидања руске културе у западном свету, као и разлоге због који су руско-српске књижевне везе снажне.
Сазнали смо и шта је садржај књига за децу које потписују један од највећих светских писаца Жозе Сарамаг и бестселер аутор Јувал Ное Харари.
О две нове књиге добитника најпрестижнијих домаћих признања, академиком и писцем Гораном Петровићем разговарамо о томе зашто су „Папир“ и „Иконостас“ не само наслови нових дела него и неки од кључних појмова његовог књижевног трајања.
Гост „Орбите културе“ је и писац Владимир Кецмановић, аутор романа „Кад ђаволи полете“, новог дела које се појавило управо на Сајму књига, као и Гојко Тешић, књижевни историчар, приређивач Дела Станислава Кракова, управо овенчаних једном од сајамских награда.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала