- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пре 1.700 година догодио се један од првих познатих хемијских напада у Сирији?

CC BY-SA 2.5 / Wikipedia / Дура Еуропос, древни град на реци Еуфрат
Дура Еуропос, древни град на реци Еуфрат - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Ископавањем Дура-Еуропоса, древног града на реци Еуфрат (близу савременог града Ал Салихија у Сирији) археолози су открили трагове битумена и кристал сумпора на посмртним остацима двадесет војника који су у борби изгинули средином 3. века н.е.
Када је археолог Сајмон Џејмс истраживао ово место пре једну деценију, открио је трагове жутих кристала сумпора и смоле у ​​близини места где су ископана тела 20 војника - очигледно страдалих у борби. Иако не постоје историјски записи о последњој опсади Дуре Еуропос, археологија је помогла да се добију одговори.
До првог открића ових скелета дошло се 1930. године од стране Меснила, војног официра и аматера археолога. Он је веровао да су римски војници страдали од мача и ватре, а не од гаса, како нова истраживања то потврђују.
Римљани и Сасанидски Персијанци су се сукобили око Леванта због стратешких војних утврђења и богате пољопривреде која је давала високе приносе житарица сваке године. Сасаниди су покушали да поткопају одбрану града, али у том тунелу пронађена су тела угушених војника.
Сасанидски Персијанци су се решили Римљана тако што су битумен и кристал сумпор додали у ватру, пише портал "Све о археологији".
"Ове материје би произвеле густе облаке врућих испарења, смртоносни коктел уљног дима угљоводоника који укључује угљен-диоксид, смртоносни угљен-моноксид. Али и још горе, гас сумпор-диоксида. Када се удише, сумпор-диоксид се комбинује са водом на површини очију и у слузи носа, грла и плућа и ствара сумпорну киселину (Х2СО3)".
Римска јуришна група се нашла у потпуном мраку и за неколико секунди се угушила на смрт.
С обзиром да Сасанидски Персијанци нису успели да сруше зидине Дуре рударењем, они су на крају успели да прегазе град. А то је резултирало тиме да је већина бранилаца и становника са гарнизонима била или поклана или продата као робље унутар Сасанидског царства.
Море - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мртва древна бића на дну океана утичу на земљотресе: Научници прогнозирају јак удар и огроман цунами
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала