- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Први човек руског нафтног гиганта: И после свега, „Бритиш петролеум“ остаје наш акционар из сенке

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Росњефт" на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Штанд компаније Росњефт на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Британска компанија за нафту и гас „Бритиш петролеум“ остаје акционар из сенке руске компаније „Росњефт“, задржавајући сва права и дивиденде у складу са њеним пакетом акција, саопштио је директор „Росњефта“ Игор Сечин.

„Упркос гласним изјавама управног одбора 'Бритиш петролеума' од 27. фебруара ове године да је донета одлука да прекину учешће у акционарском капиталу 'Росњефта', компанија није реализовала ту своју одлуку. Упркос свој реторици, она остаје и даље акционар 'из сенке', рекао бих. Не учествује у раду управних органа компаније, задржавајући сва права и дивиденде које одговарају пакету акција“, рекао је Сечин.

Истовремено је истакао да су дивиденде у износу од 700 милиона долара које следују „Бритиш петролеуму“ за друго полугодиште 2021. године пребачене на њихове рачуне.
„Приходи 'Бритиш петролеума' од учешћа у акцијском капиталу и заједничких улагања са 'Росњефтом' износила су 37 милијарди долара са укупним готовинским улагањем од око 10 милијарди долара. То је одлична компензација за уложени капитал“, оценио је Сечин.
Он је истакао да се наставља успешна реализација заједничких пројеката са компанијом „Бритиш петролеум“, те да је у септембру, упркос недостатку финансирања од партнера, „Росњефт“ на време покренуо велики гасни пројекат Харампур који је омогућио да компанија повећа производњу за 11 милијарди кубика годишње.
„Росњефт“ експлоатише налазиште Харампур, које се налази у југоисточном делу Јамало-Ненецког аутономног округа, заједно са компанијом „Бритиш петролеум“ са уделом 51 одсто и 49 одсто свака. Након што се достигне пројектовани капацитет, производња би требало да достигне 11 милијарди кубних метара гаса годишње са потенцијалом даљег раста до 25 милијарди кубика.
„Бритиш петролеум“ је британска компанија, једна од шест највећих корпорација за нафту и гас у свету. У светлу покретања руске специјалне војне операције, компанија је у фебруару саопштила да је донела одлуку да прода својих 19,75 одсто акција у компанији „Росњефт“ и да се повуче из заједничких предузећа, као и из управног одбора компаније. Медији су писали да сада британска компанија тражи купце за своје руске активе, укључујући удео у „Росњефту“, те да је у контакту са компанијама из Азије и са Блиског истока.
Директор Росњефта Игор Сечин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
РУСИЈА
Директор „Росњефта“: У свету више нема заједничког енергетског тржишта
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала