- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф ИАЕА: Америка изгубила првенство у извозу нуклеарних реактора – доминира Русија

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаШеф ИАЕА Рафаел Гроси
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
САД су изгубиле лидерство на светским комерцијалним тржиштима нуклеарних реактора, тако да у тој сфери сада доминира Русија, изјавио је генерални директор Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.
„Сматрам да је то изазов за Америку. Она је традиционално била лидер и сада је то лидерство изгубила“, рекао је Гроси, говорећи о комерцијалним технологијама нуклеарне енергетике.
По његовим речима, тренутно је главни добављач комерцијалних нуклеарних технологија на светска тржишта руски „Росатом“.
Гроси је истакао да САД желе да поврате лидерство у тој сфери, те да доноси одређене „веома интересантне одлуке“ како би се подржала национална нуклеарна индустрија. Он процењује да Америка има значајан научно-технички потенцијал и да постоје „огромне могућности за америчку цивилну нуклеарну енергију“.
Такође је скренуо пажњу на то да „Росатом“ и Кинеска национална нуклеарна корпорација користе моделе финансирања који се разликују од америчких конкурената.
„Потпуно је очигледно да је економски модел другачији. Главни добављач је руски. И веома је активна Кинеска национална нуклеарна корпорација. Наравно, они користе други модел финансирања што им омогућава да делују флексибилније, између осталог и на међународним тржиштима. То је изазов за америчке компаније у иностранству“, рекао је Гроси.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РУСИЈА
Русија прави експериментални нуклеарни реактор какав се гради једном у 50 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала