- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН позивају да се укину препреке за извоз руског жита и ђубрива

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Пратите нас
Уједињене нације су позвале државе-потписнице споразума о отварању морског коридора за извоз украјинског жита да уложе максималне напоре како би се продужио наведени споразум, изјавио је генерални секретар УН Стефан Дижарик.
„Све стране треба да уложе максималне напоре да се продужи црноморска иницијатива о житу и максимално реализују оба споразума (о извозу украјинског жита преко Црног мора и извозу руског минералног ђубрива и хране), укључујући хитно уклањање свих преосталих препрека за извоз руског жита и ђубрива“, рекао је Дужарик.
Према његовим речима, УН су спремне да наставе да раде са свим странама на постизању овог циља.
Раније је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја нагласио да део прехрамбеног споразума који се односи на извоз руске хране и ђубрива не функционише. Он је оценио да због тога није искључена обустава споразума.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала