- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Редак „светлосни одјек“ звезданог праска снимљен у свемиру /фото/

© Фото : NASA/CXC/SAOОстатак супернове у сазвежђу Касиопеја
Остатак супернове у сазвежђу Касиопеја - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Свемирски телескоп Хабл открио је прстенове или „светлосне одјеке“ повезане са суперновом која се шири у свим правцима.
Астрономи су спојили слике „Хабла“ у кратак видео који приказује прво експлозију супернове, а затим и прстенове светлости који су се појавили када је светлост експлозије ударила у неколико слојева прашине у близини, наводи се у студији објављеној у „Астрофизикал џурнал летерс“.
Међународни тим астронома спојио је слике телескопа „Хабл“ у ГИФ.
Према речима главног научника студије, Максимилијана Стрицингера са Универзитета у Архусу у Данској, скуп података је омогућио да се произведу слике и анимације са импресивним бојама које показују еволуцију светлосних одјека у периоду од пет година.
Телескоп „Хабл“ снимио је чудан „светлосни ехо“ од експлозије звезде, ретко виђеног феномена који је раније документован само у неколико супернова.
„Талас ове моћне експлозије супернове шири се према ван са више од 10.000 километара у секунди. Испред овог таласа који се шири, налази се интензиван сноп светлости који емитује супернова, и то је оно што узрокује ширење прстенова [. . .]“, рекао је коаутор студије Луис Галбани са Института за свемирске науке у Барселони.
Супернова о којој је реч, названа СН 2016 адј, први пут је виђена 2016. године и припада добро познатој галаксији Кентауру А, која се налази између 10 и 16 милиона светлосних година од Земље.
Дијаграм магнетних поља и радијациских појасева око Земље - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како звучи Земљино магнетно поље /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала