- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Експлозија боја: Неочекиван призор на најсувљем месту на свету – пустиња прекривена цвећем /видео/

CC0 / Pixabay / Напрстак
Напрстак - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Неуобичајене падавине изазвале су неочекивано цветање и експлозију боја на неплодним равницама пустиње Атакама у Чилеу, што је навело чилеанску владу да то подручје прогласи националним парком под посебним режимом заштите.
Овог месеца, председник Габријел Борић најавио је да ће то подручје бити претворено у национални парк - највиши заштићени статус који земља додељује - како би се заштитила цветна пустиња, ретка појава која се дешава сваких неколико година.
Иако тачна област, односно територија за национални парк „цветне пустиње" тек треба да буде одређена, он ће се налазити између северних градова Копијапо и Валенар у пустињи Атакама - најсувљем месту на Земљи.
„Ова најава је сјајна вест.Људи морају да поштују пустињу чак и у њеном стању мировања, јер семе и луковице још увек чекају нови циклус", рекла је Маиса Ројас, чилеанска министарка животне средине.
Сваких неколико година, више од 200 врста биљака цвета, стварајући спектакуларан тепих љубичастих, ружичастих и жутих цветова на пустињском постољу. Многе врсте су ендемичне за ову област, укључујући чилеанске звончиће друге специфичне биљке које расту из луковица и дају прелепе цветове налик ружи и хибискусу.
Биљке су геофите, што значи да њихове луковице мирују под земљом током сушног периода и, када зимске кише коначно стигну, ничу следећег пролећа. Гуштери, сисари и инсекти хрле у то подручје када цвеће изникне, а пустињске лисице иглодари придружују се скакавцима и лептирима.
Феномен обично прати Ел Нињо, топла фаза тропских вода Тихог океана који изазива падавине у обалним областима пустиње Атакама.
Међутим, ове године је Ла Ниња, хладни циклус, цветање учинио посебним. Последње велико цветање пустиње догодило се 2017. године, а научници верују да би феномен могао да потраје до краја новембра ове године, пренео је Гардијан.
„Сви неуобичајени биолошки системи су на ивици опстанка - зато је толико важно да их заштитимо. Најмањи притисак - и ови циклуси су заувек изгубљени јер су осетљивији од других", рекао је др Кристијан Атала, професор на Институту за биологију Католичког универзитета у Валпараису, који је поздравио одлуку владе да прогласи национални парк.
Иако Атала каже да туристи у великој мери поштују цветање цвећа, у прошлости су људи често брали цвеће, угрожавајући шансе за будуће цветање.
„Цвеће даје плодове и семе, тако да ако однесете данашње цвеће, са собом носите и будући цвет", објаснио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала