- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата: Реакција Вашингтона на терористички напад на луку Севастопољ - нечувена

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Москва је обуставила учешће у „прехрамбеном споразуму” због непромишљених поступака украјинских власти, осуде на рачун Русије су неправедне, изјавио је амерички амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
„Реакција Вашингтона на терористички напад на луку Севастопољ је заиста нечувена. Нисмо видели никакву осуду непромишљених поступака кијевског режима... Опет се све свело на лажне оптужбе наше земље за заоштравање светског проблема са храном“, рекао је Антонов у коментару за јавност.
Русија, напоменуо је амбасадор, не може, без обзира на питања безбедности, да настави да учествује у споразуму суочена са нападима и провокацијама на руске војне и трговачке бродове.
"За обустављање имплементације споразума неправедно је осуђивати Русију. То се догодило због непромишљених поступака украјинских власти", рекао је дипломата.
Антонов је подсетио и да је половина свих теретних бродова у оквиру „прехрамбеног споразума“ отишла у развијене земље, док су земље којима је жито потребно – Сомалија, Етиопија, Јемен, Судан и Авганистан – добиле само око три одсто хране.
Претходно је амерички државни секретар Ентони Блинкен изразио жаљење због одлуке Русије о „прехрамбеном споразуму“ и позвао Москву да се врати учешћу у њему. Амерички председник Џозеф Бајден назвао је одлуку Русије „нечувеном”, сугеришући да ће овај потез „повећати глад”.
Русија је јуче саопштила да обуставља учешће у прехрамбеном споразуму због терористичких напада који су се догодили у водама код Севастопоља.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
Специјална операција у Украјини
Русија због терористичких напада обуставља учешће у прехрамбеном споразуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала