- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Светско првенство у фудбалу на Балкану? Могуће је на зиму 2030.

© Sputnik / Алексей ФилипповЗлатна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу
Златна богиња, пехар намењен победнику Светског првенства у фудбалу - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Светско првенство у фудбалу 2030. године могло би да се одржи у Грчкој, Египту и Саудијској Арабији. То би значило да би се Мундијал играо делом и на Балканском полуострву. Саудијска Арабија била би главни финансијер целог пројекта иза ког стоји, наводно, Ђани Инфантино.
На овом могућем турниру играло би чак 48 тимова, а тај број ће бити актуелан већ од 2026. године када ће домаћини Мундијала бити Канада, Мексико и Сједињене Америчке Државе. Дакле, Мундијал у Катару биће последњи са 32 тима.
Владе Грчке, Египта и Саудијске Арабије дале су зелено светло да се настави са кандидатуром. Уколико ова идеја буде добила зелено светло и организацију првенства, биће друго, после Катара, које ће се играти на зиму.
Највећи део трошкова покрила би Саудијска Арабија, а и највећи део мечева био би одигран у тој земљи.
За турнир од 48 тимова било би потребно 16 стадиона. Најмање један стадион био би изграђен у Египту, те најмање два у Саудијској Арабији. Играло би се као и ове године у новембру и у децембру, а то баш и не би пријало европским клубовима.
Очигледно је, дакле, да ћемо убудуће гледати Мундијал на какав нисмо навикли. Већ овај предстојећи у Катару биће потпуно ново искуство.
Јан Зомер - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СПОРТ
Да ли болна гримаса значи и лакши посао за Србију? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала