- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блумберг: Америка и ЕУ разматрају увођење санкција против Кине по угледу на Русију

© Flickr / Fuzzy GerdesКинеска застава у Чикагу
Кинеска застава у Чикагу - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Чиновници из Америке и Европске уније разматрају могућност увођења санкција против Кине уз коришћење искуства које имају приликом увођења санкција на извоз робе у Русију, пише Блумберг.
Према информацији агенције, сличан предог се могао чути и током формирања агенде за следећи трговински форум између САД и ЕУ, који ће бити одржан почетком децембра.

„Савезници сарађују на тему ограничења испорука у Москву, а администрација Џозефа Бајдена истражује могућности да се размене неке од тих информација и да се изврши координација у спровођењу закона како би се то искористило за билатерална ограничења на извоз робе у Кину“, наводи агенција.

Европска унија за сада не разматра примену истог приступа према Кини као што га има према Русији, јер су околности различите. Међутим, један саговорник агенције је нагласио да неке земље предлажу да се истражи коју робу би Пекинг могао да искористи за јачање војног потенцијала, како би им се наметнуо ембарго.

„Неке земље-чланице, укључујући и Немачку, су предложиле блоку да размотри свој приступ према Кини, с обзиром на то да је Пекинг све мање партнер и конкурент, а све више супарник“, пише аутор чланка.

Раније је министар иностраних послова Кине Ван Ји, у телефонском разговору са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, изјавио, да је Вашингтон нарушио правила слободне трговине увођењем нових правила за Пекинг у вези са контролом извоза.
Почетком октобра је америчко министарство трговине ставило на списак 31 компанију из Кине којој се забрањује испорука технолошких производа.
Пленарна седница Европског парламента - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СРБИЈА
Европа „одлучила“: За санкције Русији - тапшање по рамену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала