- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бразил добио новог председника: Лула да Силва победио на изборима

© AP Photo / Andre PennerЛуиз Ињасио Лула да Силва
Луиз Ињасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Ињасио Лула да Силва нови је председник Бразила, пошто је у другом кругу избора победио Жаира Болсонара, садашњег председника.
Лула да Силва освојио је 50,9 одсто гласова, а Болсонаро 49,1, показују подаци бразилске изборне комисије на основу 99,9 одсто пребројаних гласова.
За да Силву гласало је 60.279259 Бразилаца, а за Болсонара58.149.822.
„Борили смо се не против кандидата, већ против бразилске државне машине. Ја сам ргађанин који је прошао кроз процес васкрснућа у бразилској политици. И преживео сам, Уз помоћ народа, ми ћемо наћи начин да живимо хармонично, демократски и да успоставимо мир међу породицама“, рекао је да Силва у првом обраћању после проглашења победе.
У првом периоду бројања гласова, све до 60 одсто пребројаних гласова, Болсонаро је био у благом вођству, али се резултат потом преокренуо у да Силвину корист.
Ово је трећи председнички мандат Луле да Силве и његов повратак у политику након што је био у затвору због оптужби за корупцију, које су одбачене.
У првом кругу избора, који је одржан 2. октобра, да Силва је добио 48,4 одсто гласова, а Болсонаро 43,2 одсто.
Болсонаро је кампању завршио у савезној држави Минас Жераис, где је предводио скуп мотоциклиста, својих присталица, преноси Ројтерс.
Да Силва, заједно са више хиљада својих присталица, прошетао је једном од главних авенија у Сао Паулу, након што је страним новинарима рекао да његов ривал није способан да влада.
Болсонаро, бивши војни капетан, изабран је за председника Бразила 2018.
Да Силва је изабран за председника Бразила 2002, а други мандат је освојио 2006. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала