- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нафтна сага – нови чин | Енергија Спутњика

© AP Photo / Eric GayЗалазак сунца иза црпне пумпе за нафту у Тексасу
Залазак сунца иза црпне пумпе за нафту у Тексасу - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
На нафтним тржиштима и даље влада несигурност, па један дан цене барела сирове нафте “скочи”, а већ други падне.
Прошле године сирова нафта је поскупела за више од 50 одсто, захваљујући опоравку светске економије од пандемије короне, а од почетка ове године забележен је раст од 20 одсто. Аналитичари процењују да на цене сирове нафте, поред рата у Украјини умногоме утиче страх од рецесије.
Економска и енергетска криза изазвале су много промена на нафтном и тржишту нафтних деривате.
Многе земље, попут Србије, замрзле су цене течних горива, како би помогле потрошачима – грађанима и онима из сектора привреде. У неким земљама, Мађарској на пример, то је изазвало протесте великих нафтних компанија. Али, чини се да су ефекти државне регулације тршишта нафтних дериватa највише погодили мале прометнике, власнике једне или неколико бензинских пумпи.
Да ли су они једина колатерална штета тек ће се видети.
Уз то, државне интервенције у западноевропским земљама – најава скорог одустајања од продаје (али и вожње аутомобиле на бензин, а дизел посебно, бар у већим градовима ако не целој држави) већ су пореметиле структуру прераде сирове нафте и производње деривате. Због тога су многе европске рафинерије затворене. Одустајање од увоза руске нафте и деривате довело је већ до мањка дизел горива.
У нафтној саги значајну улогу има ОПЕК, односно ОПЕК+ (незванична асоцијацима нафтног картела са Русијом и другим произвођачима сирове нафте), који је донео одлуку да од сутра смањи пласман сирове нафте за два милиона барела дневно.
Како ће све ово утицати на тржиште нафтних деривате, колико је геополитика допринела кризи у овом сектору и како ће се криза даље одразити на Србију у данашњој емосији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром УНКС-а (Удружења нафтних компнија Србије).
Нафтна сага – нови чин | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала