Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хил: Превазилажење спора око таблица неће решити кључна питања

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмерички амбасадор Кристофер Хил
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да превазилажење спора око пререгистрације возила неће допринети решавању кључних питања између Београда и Приштине.
Хил је, одговарајући новинарима на питања на пријему који је организовао у част делегације пословних људи из САД који су у посети Србији, казао да се приштинске власти осећају као да су у сивој зони када је у питању чланство у међународним организацијама, укључујући и УН, а да Србија има право да поставља питање шта ће бити са српском заједницом на КиМ.
"Србија има право да поставља питање шта ће бити са српском заједницом на Косову, могу ли се Срби осећати комфорно на Косову, да ли могу осећати подршку и заштиту закона, да ли могу очувати свој идентитет. То су питања од кључног значаја и то у том смислу да косовско питање буде интернационализовано, а да српска заједница неће бити заборављена", навео је Хил.
Истичући да су то кључна питања, Хил каже да се уместо тога "вртимо око питања регистарских таблица".
"Како год да се заврши то питање, не мислим да ће решити кључне забринутости обе стране - чланство у међународним организацијама Косова и питање будућности српске заједнице. Регистарске таблице то неће решити", истиче.
Наводећи да није преговарач у дијалогу, Хил је указао на то да је, како је навео, ''''ЕУ радила напорно и дуго на том питању''''.
Сматра и да решење треба да произађе из Бриселског дијалога и да Београд и Приштина треба да сарађују у решавању отворених питања.
"Не желимо да се дијалог претвори у решавање спорова, желимо да се дијалогом решавају и већа питања", каже Хил.
Приметио је да су у Србији у оквиру делегације пословних људи САД присутни људи из 27 великих америчких компанија и да нико није причао и не прича о Косову.
То је, како додаје, зато што су заинтересовани за будућност српске економије и онога што у том погледу може да се уради.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала