Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Летилице и појачане патроле на северу КиМ - дан пред примену наопаке одлуке Приштине против Срба

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Осим појачаних саобраћајних патрола на северу Косова и Метохије, ако и повећаног присуства Кфор-а дуж магистралног пута, ситуација је и даље мирна, дан пред почетак примене наопаке одлуке Приштине о пререгистрацији возила на РКС таблице.
Саобраћај се одвија без већих задржавања, а једино је приметан мањи број аутомобила на деоници Косовска Митровица-Рашка.
Супротно од тога, у самој Косовској Митровици и Звечану саобраћај функционише као и сваког другог дана. Велики број аутомобила са регистарским ознакама Косовска Митровица учествује у саобраћају без икаквих проблема.
Званичници Срба са КиМ поручују да је ситуација мирна, али напета јер су регистарске ознаке главна тема међу грађанима.
Како су нам јавили грађани Лепосавића од је јуче је приметно да небом изнад Лепосавића, дуж административне линије са централном Србијом, круже беспилотне летилице.

Приштина о пререгистрацији: Од 1. новембра опомена, а од 21. казна 150 евра

Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини саопштило је да се у свим центрима за регистрацију возила наставља пружање могућности промене српских регистарских ознака градова на Косову и Метохији на РКС таблице до 21. априла следеће године, а да од сутра, 1. новембра, почиње опомињање возача да се ради о "нелагалним таблицама" са захтевом да их пререгиструју.
"Од 21. новембра до 21. јануара, свим власницима возила који се крећу на територији Косова са нелегалним регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, биће изречена новчана казна од 150 евра, у складу са важећим законодавством", наводи се у полицијском саопштењу, упућеном грађанима.
Додаје се да од 21. јануара 2023. године власници возила са регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, за улазак и кретање по КиМ, добијаће пробне регистарске таблице, са правом регистрације на регистарске таблице РКС са предвиђаним олакшицама.
"Од 31. марта до 21. априла 2023. године, омогућиће се регистрација возила са регистарским таблицама ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА, на регистарске таблице РКС, али у том временском термину неће бити финансијских олакшица", наводи се у саопштењу.
Указује се да након 21. априла 2023. године неће бити дозвољен улазак или кретање моторних возила која имају регистарске таблице ПР, КМ, ПЗ, ГЛ, УР, ПЕ, ДА или ЂА на КиМ.

Косовска полиција спремила "укор"

Такозвана косовска полиција објавила је на друштвеним мрежама образац званичне опомене коју намерава да од сутра уручује власницима возила са српским таблицама на целој територији Косова укључујући и прелазе.
Образац је двојезичан – на албанском и српском, под називом „Укор“, а издавач је Дирекција регионалне полиције. Позивајући се на Закон о полицији, Закон о правилима друмског саобраћаја, Закон о прекршајима, те одлуку тзв. Владе Косова од 28. октобра, наводе да полиција издаје „укор за кретање возилом са таблицама ‘ПР’, ‘КМ’, ‘ПЗ’, ‘ГЛ’, ‘УР’, ‘ПЕ’, ‘ДА’ или ‘ЂА'“.
Атмосфера у Косовској Митровици уочи истека рока који су приштинске власти дале за пререгистрацију возила - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Како изгледа Север Косова пред дан Д /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала