- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Потресна сведочења са маскенбала: У Сеулу се догодио пакао

© AFP 2023 / ANTHONY WALLACEОлтар у знак жалости за погинулима у Итевону
Олтар у знак жалости за погинулима у Итевону - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Грађани Сеула тек данас постају свесни размера трагедије која се догодила током маскенбала за Ноћ вештица, пишу медији који преносе сведочења преживелих.
У једном тренутку, хиљаде људи било је разасуто по улицама најкосмополитскијег дела Сеула, Итевона на маскенбалу поводом Ноћи вештица; у другом, били су заглављени у једној уској улици ове четврти, када је почела паника, причају сведоци, јавља агенција Асошиејтед прес, а преноси телевизија Еј Би Си.
Запањени Сеул постао је свестан размера трагедије, тек у понедељак, додаје агенција и наводи да је према последњим подацима, у трагедији погинуло 154 особе, углавном двадесетогодишњака и тридесетогодишњака, а да је повређено 150 особа, од којих 33 тешко.
Стампедо на прослави Ноћи вештица у Сеулу у Јужној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
СВЕТ
„Људи су падали као домине на Ноћ вештица“: Потресна исповест преживеле из Сеула
Сведоци су новинарима описали кошмарне сцене са улица Итевона, док је из околних дискотека, у којима су се људи забављали несвесни онога шта се на улицама дешава, допирала музика. Спасиоци су очајнички покушавали да извуку пале на дно људске гомиле, али то је било прилично тешко, јер су људи били чврсто наслагани једни на друге.
„Били смо толико збијени да нисмо могли ни да се померимо како бисмо позвали помоћ. Нисмо се познавали, али држали смо се за руке и викали 'Хајде да преживимо“', прича један од преживелих по имену Ли.
Ким Ми Сунг, која у Итевону ради за једну непрофитну организацију, испричала је новинарима да је девет од десет особа које је покушала да оживи масажом срца, умрло. Многи су крварили на нос и уста.
„Личило је на пакао. Још увек не верујем шта се догодило“, рекла је она.
Пакао који се догодио на улицама Сеула најживописније је описан на друштвеним мрежама, преноси агенција. Корисници и даље остављају поруке у потрази за рођацима и пријатељима, а сведоци описују кроз шта су прошли.
„Мислила сам да умирем. Тело ми је било заглављено међу другим телима док су нас људи са балкона околних зграда снимали смејући се. Мислила сам да ћу умрети ако завапим. Пружила сам руке према онима изнад мене и тако сам успела да се извучем“, стоји у објави једне учеснице маскенбала на Твитеру.
Једна девојка у двадесетим годинама новинарима јужнокорејске агенције Јонхап кроз плач је описала сцену трагедије као „људске гробове наслагане једне преко других“.
„Неки од њих су полако губили свест, док су други полако умирали“, рекла је она.
Јонхап је пренео и сведочење младића по имену Конг, који се са пријатељима ушао у један од барова неколико тренутака пре трагедије. Кроз прозоре бара видео је како људи падају једни преко других „као домине“.
Грађани од недеље у знак жалости за погинулима на олтарима постављеним у Сеулу полажу беле хризантеме, а међу првима то су учинили председник и премијер Јужне Кореје, Јун Сук Јеол и Хан Дук Су, као и градоначелник Сеула Ох Се Хун, додаје се у вести јужнокорејске агенције.
Предузетници у Итевону у знак жалости не раде, а полиција је отворила истрагу како би расветлила узроке трагедије. полиција је саопштила да је истражни тим разговарао са 44 очевица и преузео 54 снимка са сигурносних камера са места трагедије, док критичари сматрају да је трагедија могла да буде спречена, преноси Јонхап - они сматрају да градске власти и полиција нису били спремни за догађај на коме је очекивано да се појави око 100 000 људи.
Са друге стране, званичник Министарства унутрашњих послова, Ким Суг Хо саопштио је одлуку владе да породицама погинулих исплати по 20 милиона вона (око 14 000 долара) као помоћ уз још 15 милона вона за трошкове сахрана, дом ће преживели добити између пет и десет милиона вона у зависности од тежине повреда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала