- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Позив на опрез са компанијама из САД које гостују у Србији: Све љубазно, али још без потписа…

© Sputnik / Лола ЂорђевићПривредна делегација Владе САД на састанку са председником Александром Вучићем
Привредна делегација Владе САД на састанку са председником Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
Енергетска битка Америке са Русијом водиће се и у Србији, пошто су ону у Европској унији, на штету њених грађана, САД већ избориле. То ће, несумњиво, бити један од главних разлога доласка привредне мисије америчке владе у Србију, прву такву после 20 година.
Само неколико дана по балканској турнеји председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која је показала бригу за енергетске проблеме нашег региона, овај део света је постао занимљив и америчкој влади чија је привредна мисија од данас у Београду.
То је прва привредна мисија владе САД која долази након више од 20 година, а коју чине представници 27 америчких компанија. Не скривајући задовољство због тога, примио их је председник Србије Александар Вучић, заједно са премијерком Аном Брнабић.

Енергетика у фокусу

Како је Спутњику речено у Привредној комори Србије, реч је о компанијама чији је фокус на енергетици, информационо-комуникационим технологијама и чистој технологији.
Циљ мисије је, како су навели, да окупи кључне доносиоце економских одлука, идентификује пословне могућности и покрене разговоре са истакнутим пословним партнерима у стратешким секторима.
За ралику од фон дер Лајенове, која се нашетала по региону, бројна америчка делегација ће регион примити у Београду. Тако ће 2. новембра на конференцији шест привредних комора Западног Балкана представити заједнички потенцијал региона, а привредници ће имати прилику да се међусобно информишу о ономе што их занима у директном контакту.
Нема сумње да се за две деценије много тога променило у свету, а умногоме се променила и Србија која је, како каже Вучић, стасала у стабилну економију и пожељног пословног партнера.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Александар Вучић са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава
Председник Александар Вучић са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Председник Александар Вучић са привредном делегацијом Владе Сједињених Америчких Држава

Позив на опрез

Коментаришући долазак привредника из САД, консултант Бранко Павловић, добар познавалац америчких прилика, за Спутњик ипак позива на опрез.
„Наша искуства са тим политичким сарадњама под неком врстом политичког кишобрана су врло лоша. То мање-више увек значи да ви треба суштински нешто да поклоните некој америчкој компанији као знак добре воље према Америци. То треба избегавати, јер свако слабљење сопствене економије зарад америчких интереса вам се не уписује код Американаца као плус него као минус. Онда ће онима који су се прилагодили њиховим захтевима да траже још више“, каже Павловић.
Америчке компаније у Србији тренутно запошљавају око 25.000 људи и по подацима Амбасаде САД до сада су инвестирале више од четири милијарде евра. Највише су уложиле компаније Филип Морис, Пепси Ко, Кока-Кола, Бол корпорејшен, Купер тајер и Мајкрософт.
Да упркос општој кризи интерес Американаца за улагања у Србију постоји изјавио је ових дана председник Америчке привредне коморе у Србији Стефан Лазаревић. Све је веће интересовање технолошких компанија за Србију, као и оних из обалсти инфраструктуре и енергетике, што је, како каже, јако добар показатељ, јер су то углавном водеће светске компаније.

Нова влада да убрза преговоре о енергетици

Оно на шта је, међутим, указао је да од нове владе очекује да убрза преговоре о пројектима у области енергетике. Подсетио је да су улагања америчких компанија у српске хидропотенцијале и соларне електране већ најављена, да постоје и друга интересовања за сектор енергетике и да су о томе разговори у току.
© Sputnik / Александр Макаров / Уђи у базу фотографијаАмериканци су већ показали заинтересованост за изградњу хидроелектране Ђердап 3
Хидроелектрана  - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Американци су већ показали заинтересованост за изградњу хидроелектране Ђердап 3
Лазаревић није пропустио да напомене да многе владе широм света покушавају да излаз из енергетске кризе пронађу управо кроз сарадњу са приватним сектором и да очекује да ће и српска влада кренути истим путем.
Готово да би се рекло да су председница Европске комисије и заменик помоћника министра трговине САД за Европу и Евроазију, Дејвид де Фалко, који предводи америчку мисију, на истом задатку диверсификације снабдевања Србије енергентима. Тачније, како „ослободити“ Србију зависности од руских енергената. У Европској унији им је то успело по скупу цену коју плаћају Европљани.

Да не буде као са Ју-Ес стилом

Павловић опет позива на опрез.
„Делегацију наравно треба примити, треба љубазно разговарати, али ни случајно не треба потписивати било шта док се добро не проучи какве су крајње последице по интересе Србије у таквим аранжманима. Сетите се само продаје Сартида где смо у том тренутку могли да имамо купца за око 100 милиона долара, а продали смо га за 23 милиона“, подсећа наш саговорник на ситуацију када је смедервска железара продата америчком Ју - Ес стилу. Притом су уговором дугови Сартида и социјални програм за запослене пали на терет државе, а америчка компанија је само убирала добит, не сносећи никакву одговорност за евентуално лоше пословање.

Оборили евро да јефтино купују

На питање откуд баш сада после 20 година интересовање Американаца за Србију и регион и то усред глобалне кризе изазване украјинском, на коју су се надовезали скупи енергенти и висока инфлација, Павловић каже да не мисли да то посебно има везе са нама.

„Ја мислим да ће сада економске делегације из Америке стизати свуда у Европу јер су оборили вредност евра и сада им је прилика да покупују све што их интересује. За њих је, пошто купују доларима, ове године све јефтиније 15 до 18 одсто, тако да је то прилика да узму све што их интересује. А политички контекст је ту да изврши притисак, у славу слободног тржишта, да се то не спречава“, уверен је наш саговорник.

У глобалној геополитичкој причи када се , по оцени аналитичара, рађа нови светски поредак, а привредно клатно помера ка истоку, Америка би да задржи доминацију. А без елиминације главних конкурената Русије и Кине и без најјаче привредне позиције у свету то никако није могуће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала