- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Сукоб око Карабаха траје деценијама ─ треба га завршавати

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Никол Пашињан у Сочију
Владимир Путин и Никол Пашињан у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
У Сочију су се састали председник Русије Владимир Путин и премијер Јерменије Никол Пашињан. Разговори су трајали више од два сата.
Путин је на почетку састанка изразио наду да ће трилатерални самит са лидерима Јерменије и Азербејџана омогућити проналажење корака за решење проблема Нагорно Карабаха.
"Знам да имате политичку вољу за то и ми то на сваки могући начин подржавамо. Треба сада, а затим у трилатералном формату, да пронађемо кључне тачке које ће нам омогућити да идемо напред", рекао је руски лидер на почетку састанка.
„Овај сукоб траје деценијама, треба га једном окончати“, рекао је Путин.
Премијер Јерменије је, са своје стране, истакао да су за Јереван прихватљиви приступи Русије решавању конфликта у Нагорном Карабаху.
„Прошле недеље сте на дискусионом клубу "Валдај" покренули питање могућег мировног споразума између Јерменије и Азербејџана. Истакли сте неке од важних параметара овог процеса, везане за Нагорни Карабах, тврдећи да ћете подржати избор оних принципа за које се изјасни јерменска страна. Желим још једном да истакнем да су, што се тиче Нагорно Карабаха, за нас прихватљиви приступи које предвиђа руски нацрт основних принципа и параметара за успостављање међудржавних односа између Јерменије и Азербејџана“, рекао је он.
Састанак се одржава у санаторијуму „Рус“, где, уз резиденцију Бочаров Ручеј, Путин традиционално прима стране госте.
У понедељак је на истом месту, у „Русу”, заказан трилатерални самит Русија-Јерменија-Азербејџан, на коме ће лидери држава разговарати о решавању ситуације у Карабаху.
На самиту би могао бити усвојен документ који ће чинити основу будућег мировног споразума. Могуће је да ће се странке дотакнути и питања продужења мандата руских мировњака на 10-20 година.
Прес секретар руског лидера Дмитриј Песков, говорећи о изгледима за потписивање овог документа, рекао је да не треба трчати пред руду и предложио да се сачекају преговори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала