Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић о дроновима који су снимали касарне српске војске: Срушићемо сваку такву летелицу

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Председник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да ће све беспилотне летелице које буду регистроване у близини војних објеката и положаја бити срушене. Додала је да су дронови који су данас уочени снимали један положај у Копненој зони безбедности и две касарне.
Говорећи о наређењу председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да се подигну „мигови 29“ након што су уочени дронови који су надлетали подручје Мердара и околину Рашке, српска премијерка је рекла да је реч о питању безбедности Срба на Косову и Метохији и генерално проблемима који постоје у аутономној покрајини.
„Тачно је, беспилотне летелице су снимале један положај у нашој Копненој зони безбедности и наше две касарне и мене је обавестио председник Републике и врховни командант Војске Србије. Он је дао налог да се појача полицијска заштита у ваздуху, тако да је тај налог сада сталан, трајан и он је на снази и остаће на снази“, навела је Брнабићева за РТС.
Уколико се овакве ствари буду понављале ми ћемо сваку такву летелицу да срушимо, као што би урадила свака друга земља, додала је премијерка.
На питање знали се чије су то летелице, она је рекла да не би давала више информација.
„Могуће је да ће председник Вучић да разговара о томе. Министар одбране Милош Вучевић ће, уколико гостује на РТС-у, причати о томе“, додала је Брнабићева.
Подигнута је и борбена готовост Војске Србије, а премијерка каже да верује да постоји веза и да постоји много страних фактора који желе да знају какви су планови у вези са обезбеђивањем безбедности Срба на КиМ.
„Оно што ћемо се трудити да радимо као и до сада јесте да чувамо мир, да чувамо безбедност, да покушамо да утичемо на стабилност иако је у овом тренутку изузетно тешко зато што са друге стране имамо људе који не размишљају рационално и који ће употребити све што може да се употреби да даље дестабилизују ситуацију и да својим једностраним потезима угрозе безбедност“, нагласила је премијерка.
Налет модернизованих мигова 29  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СРБИЈА
Новости: Дронови шпијунирали касарне српске војске, Вучић подигао мигове

„Далеко смо од постизања решења за КиМ због Приштине“

Премијерка Србије говорила је и о ситуацији на Косову и Метохији. Навела је да смо далеко од постизања решења за Косово и Метохију јер Приштина није спремна за разговор.

"Не видим простор да се ми приближавамо било каквом решењу, компромису, опет само искључиво због Приштине. Мислим да смо све даље од решења, а које подразумева мирно решавање онога што је нама у основном и највишем интересу", казала је Брнабићева.

Додала је да се на нас свакодневно врши притисак из иностранства да се дође до финалног споразума са Приштином.
"Они су огромни, свакодневни и никад интензивнији. Партнери са Запада желе ту тему да склоне са стола, са агенде и желе да забораве и избришу из свог сећања догађаје из 1999. Дакле почев од бомбардовања СР Југославије, што је била брутална, чиста као суза агресија. Када се 19 'храбрих' сложило да бомбардује суверену земљу која није ногом крочила на туђу територију, и то без икаквих консултација са УН. Након тога потписан Кумановски споразум, усвојена Резолуција 1244. Па онда 2008. долази до једностраног проглашења независности. Данас причају о референдумима, тада никаквог референдума није било, а сви су трчали да признају тзв. Косово. Данас када их подсетите на то, они чак и не кажу није то кршење. Ја сам на једном састанку до покренула као тему, а они су рекли да резолуције СБ УН могу да се промене", рекла је премијерка.

„Више је оних чланица УН које не признају једнострано проглашену независност Косова“

Брнабићева је казала да уколико Приштина покрене иницијативу за пријем у Савет Европе, Београд ће отворити фиоку са списком држава које су повукле признање косовске независности.

"Не само за Савет Европе, него било коју међународну организацију. Радили смо на томе, има земаља које су схватиле да је немогуће доћи до неког мирног компромисног решења ако Приштина настави да се понаша на овакав начин, да све споразуме који су потписани или тумачи онако како им одговара или не жели да примењује у потпуности, као што је Бриселски споразум, као последицу наших дипломатских активности су повукли односно суспендовали њихово признање", рекла је.

"Оно што је добро, али нема ту много среће за нас ни простора за радост, што је за разлику од пре 10 година, данас већи број држава чланица Уједињених нација које не признају једнострано проглашену независност Косова него које признају", нагласила је премијерка и додала да то говори о нашим дипломатским активностима.

„Одлука о пререгистрацији још једна једнострана одлука Приштине“

Срби на Косову и Метохији у сваком тренутку знају какав је план Београда и у контакту су и са председником Србије Александром Вучићем, рекла је премијерка поводом почетка спровођена одлуке Приштине о пререгистрацији возила на РКС таблице.
"Срби на КиМ тешко да имају још разумевања за ту ситуацију и ми покушавамо да, имајући и то у виду, покушамо да утичамо да и они не ескалирају ту ситуацију, а простора за деескалацију нема много", рекла је премијерка.
Додала је да не зна шта Аљбин Курти чека, јер је он, како каже, човек који има "нула одсто прагматизма".
"Али ако он, или његови партнери, чекају финални споразум, морам да кажем да морамо да се вратимо на први, а то је Бриселски споразум. То је споразум који је потписан пре Куртија, али ако он мисли да има неку тежину, мора да поштује потписане споразуме. ЕУ је гарант тог споразума и не знам како мисле да говоримо о другом споразуму о нормализацији, када ни први није имплементиран. Ко ће да нам гарантује да ће неки други споразум бити имплементиран, ако ни први није. Додатно се продубљује неповорење и поставља питање кредибилитета чак и ЕУ", рекла је премијерка.
Сматра да је ово што се дешава скандалозно у сваком смислу.
"То што Курти, то што Приштина ради, они немају право то да раде ни по којем споразуму. Они се хватају једног члана из споразума из 2011. године о пререгистрације, али се свуда говори о статусно неутралним КС таблицама које је 2020. године Приштина једнострано укинула и изазвала кризу. Та криза је превазиђена у Бриселу, 30. септембра прошле године, увођењем стикера, а сада је Приштина поново то једнострано прогласила неважећим. У договору о увођењу стикера лепо пише да ће се примењивати док се две стране не договоре о другом решењу", нагласила је Брнабићева.
Премијерка Србије је уверена да Приштина "није ово сама смислила".
"Када је Приштина укинула право гласа Србима на КиМ, ја сам сигурна да су имали прећутну подршку од некога. Тако и ово, то што нема експлицитну сагласност ЕУ или Вашингтона, шта ће се десити? Значи да имају неку прећутну сагласност и за то", рекла је Брнабићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала