- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски медији: Украјинци протестују јер треба да се иселе из хотела

© AFP 2023 / NIKOLAY DOYCHINOVУкрајинске избеглице у Бугарској
Украјинске избеглице у Бугарској - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Држављани Украјине други дан заредом протестују у црноморском летовалишту Сунчев брег у Бугарској, јер треба да се преселе у државне рекреативне центре. Како наводи Бугарски национални радио (БНР), они више не могу да остану у хотелима, као што је то било почетком лета.
Са своје стране, хотелијери су се жалили да им држава још увек није исплатила пун износ за издржавање избеглица. Неки су дошли да изразе подршку својим гостима, али је власница једног хотела за БНР изјавила да има грађана који одбијају да напусте хотеле.
Према њеним речима, данас су у хотелима провере како би се утврдио тачан број избеглица које тамо живе.
„Брине ме што људи не желе да се иселе из хотела, што су одредили грејс период до 15. новембра и што све колеге говоре да су се људи затворили у собе. Лично, нећемо их пресељавати на силу, једноставно ћемо замолити надлежне да дођу и помогну нам. Нећемо вући људе за косу“, рекао је други власник хотела.
Саме избеглице данас су се обратиле властима са захтевом да током зиме остану у хотелима.
У земљи се тренутно налази око 50 хиљада украјинских избеглица, а око 20 хиљада је до сада живело у хотелима.
Раније је бугарска влада објавила одлуку да се Украјинци преселе из хотела. Министар унутрашњих послова Иван Демерџијев објаснио је да је такав програм подршке избеглицама већ окончан у многим другим земљама ЕУ. Он је уверио да влада чини све што је могуће како би украјинске грађане сместила у одговарајуће рекреативне центре уочи зимске сезоне. Он треба да се преселе до 15. новембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала