Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија жели да настави да јача сарадњу са Кином

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је уверен да ће Србија и Кина јачати сарадњу у свим аспектима, а нарочито у области економије и инфраструктуре.
"Подршка коју Кина пружа Србији у очувању територијалног интегритета је изузетно значајна и на томе смо им захвални, а Србија узвраћа у заштити њихових интереса када је реч о политици једне Кине", рекао је Дачић на отварању Друге конференције "Нови светски трендови у одразу 20. Националног конгреса Комунистичке партије Кине.
Дачић је додао да Србија није велика земља по територији, али је, каже, велики пријатељ онима који је разумеју и поштују њене интересе.
Када је реч о конгресу Комунистичке партије Кине, Дачић је оценио да то није само партијски скуп већ важан догађај за Кину, јер се на њему утврђује будућност политике те земље.
Дачић је истакао да је данашња конференција у Београду начин да се подстакне сарадња између Србије и Кине коју обе земље виде као пријатељску, стратешку и дугорочну на обострану корист. Он је честитао Си Ђинпингу на томе што је поново изабран за генералног секретара Комунистичке партије.

"Смернице и зекључци 20. конгреса су важни, не само за даљи развој Кине, већ и за очување глобалног мира, као и за опоравак крхке економије у свету", рекао је Дачић и додао да је Србија поносна, јер је Си Ђинпинг више пута демонстрирао приврженост и потврдио да је велики пријатељ Србије.

Си Ђинпинг је, каже Дачић, са председником Александром Вучићем отворио ново поглавље у сарадњи две земље и дали су импулс оснаживању билатералних односа.
Он је додао да иницијативу "Један појас један пут" види као носећи модел сарадње две земље, наводећи да је Србија међу првим земљама препознала корист тог пројекта и једна је од најаткивнијих.
"Србија жели да настави да јача сарадњу са Кином као поузданим партнером и једним од најутицајнијих фактора у данашњем свету", навео је Дачић.
Специјална изасланица заменика министра спољних послова Кине Ђа Ли обратила се путем видео линка и рекла да су на 20. конгресу Комунистичке партије Кине представљени планови за даљи развој те земље и потврђен је континуитет кинеске спољне политике.

"Кина не одустаје од мирољубивог напретка, а једина је земља стална чланица УН која се заклела да неће употребити прва нуклеарно наоружање. Унапређиваћемо светски мир. Ми смо решени да спроводимо мирољубиву спољну политику, радићемо на продубљивању глобалног партнерства", рекла је она.

Ђа је истакла да је Кина решена да чува суверенитет и безбедност земље и да никада неће своје проблеме пребацивати другоме, а такође је изразила наду да ће друге дрзаве закорачити путем мира.
"Иницијатива Један појас, један пут поздрављена је од стране међународне заједнице. Кинеска страна је потписала документ о сарадњи са 149 дрзава и 32 организације, основала је Азијску банку за инфраструктурне инвестиције. Већ је покренут велики број пројеката, а међу њима и изградња брзе пруге Београд-Будимпешта", рекла је специјална изасланица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала