- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ИАЕА започела проверу украјинских објеката након оптужби Русије да Кијев прави „прљаву бомбу“

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаШеф ИАЕА Рафаел Гроси
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Стручњаци Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) започели су проверу активности на два украјинска објекта на захтев Кијева, а након изјава Русије да украјински режим спрема провокације са „прљавом бомбом“, наводи се у саопштењу агенције.
ИАЕА не открива о којим објектима је реч, али је прецизирано да ће провера ускоро бити завршена.

„Сврха посете је да се открију све могуће непријављене нуклеарне активности и материјали повезани са прављењем 'прљаве бомбе'“, саопштила је агенција.

Истиче се да су њени стручњаци редовно обилазили објекте, те да приликом посете једног од њих пре месец дана није откривена никаква непријављена нуклеарна активност или материјали.
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси ће касније у току недеље представити прве закључке о провери у украјинским објектима.
Како је раније саопштио стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, провераваће се Институт за нуклеарна истраживања у Кијеву и Државни рударско-прерађивачки комбинат у Жолтим Водама.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
„Прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Шта је „прљава бомба“, ко све може да је направи и зашто се тако зове, открива нам Љубинка Милинчић.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
РУСИЈА
Русија у СБ УН: Не игноришите претњу, спречите ужасни сценарио са „прљавом бомбом“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала