- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комшић: Непримерено да Хрватска шаље војску у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић
Жељко Комшић  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић упутио је писмо генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу у којем поручује да би било веома непримерено да НАТО савез у своју мисију у БиХ укључи хрватске војне снаге, чијем, је, како каже, војно, и политичко, руководству пресуђено у Хагу као делу удруженог злочиначког подухвата.
Комшић који је у Председништво БиХ изабран гласовима Бошњака навео да је упознат са писмом хрватске владе НАТО-у да размотри могућност продужења мисије ЕУФОР Операција Алтеа, која укључују евентуални ангажман хрватских војних снага у БиХ.
Навео је да у писму хрватске владе постоји "одређени број круцијалних неистина" и образлаже да Општи оквирни споразум за мир у БИХ или Дејтонски мировни споразум потпада у категорију међународних мировних споразума који потписују државе учеснице у рату, а чијим потписивањем су престале да важе одредбе Сплитског споразума на који се позива хрватска влада.

"Посебно је важно истаћи да Сплитски споразум нема карактер међународног споразума, јер се ради о једнократном договору о војном деловању у специфичним ратним околностима. Из наведених разлога, сматрам да би било веома непримерено да НАТО савез у своју мисију у БиХ или да кроз мисију ЕУФОР Операција Алтхеа укључује снаге Републике Хрватске, односно земље чије је војно и политичко руководство пресуђено у Међународном кривичним суду у Хагу као делом удруженог злочиначког подухвата који је за циљ имао стварање етнички очишћених дијелова Босне и Херцеговине под војном и политичком управом суседне Републике Хрватске", навео је Комшић, пренео је сарајевски портал Кликс.

Истакао је да такве политичке амбиције Хрватске према БиХ, сувереној и независној држави, постоје и данас те да оне "настоје да ојачају и војним снагама".
Комшић наводи да чврсто верује да ће НАТО савез донети једину могућу исправну одлуку.
Претходно је министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман послао писмо генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу у коме га “упозорава” да би јединство НАТО-а могло бити угрожене уколико Хрватској буде ускраћено да пошаље своје војнике у мировну мисију у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала