- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачки пензијски систем пред крахом?

Пратите нас
Немачкој је потребна велика друштвена реформа, попут оне која се догодила након поновног уједињења, изјавио је председник Савеза немачких удружења послодаваца Рајнер Дулгер и упозорио да је пензијски систем на рубу колапса.
"Начин на који наши системи социјалне сигурности функционишу данас, неће моћи да функционишу у следећих пет година. Трошкови ће експлодирати", рекао је Дулгер за недељно издање Билда.
Потребна је хитна реорганизација пензијског система јер је његово финансирање на рубу колапса, тврди шеф удружења послодаваца. Конкретно, Дулгер предлаже ново повећање доби за одлазак у пензију.
"Не сме се догодити да повећање очекиваног животног века доводи до дужег коришћења пензије", каже Дуглер.
Опасност Дулгер види и у увођењу универзалног дохотка.
"То би могло увести поделе у нашем друштву. Не може се догодити да људи који ујутро иду на посао имају само мало више новца од некога ко то не ради", каже Дуглер.

Виша социјална помоћ

Према досадашњим плановима владајуће коалиције, основни доходак ће 1. јануар 2023. заменити садашњи систем Hartz IV, како се од времена владе Герхарда Шредера назива социјална помоћ.
Hartz IV ће од Нове године бити преименован у новац за грађане. Та помоћ ће бити за око 50 евра већа од претходних месечних исплата. То значи да ће, на пример, самац који је до сада добијао 449 евра имати право на око 500 евра помоћи. У обрачуну би требало да се узима у обзир очекивана инфлација.
Но, планирани почетак могао би се одгодити јер је и ЦДУ критиковао предлог. Како извештава Tagesspiegel, ЦДУ жели да блокира закон, који захтева одобрење, ако владајућа коалиција не учини далекосежне уступке.
"ЦДУ на то неће моћи пристати", рекао је новинама главни секретар ЦДУ-а Марио Цаја. "Претпостављам да ћемо о томе морати још разговарати", додао је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала