- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Столтенберг покушава да представи Русију као непријатеља на Арктику

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаАтомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа
Атомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг својим изјавама о улози Москве на Арктику покушава да Русију окарактерише као непријатеља, изјавио је Спутњику амбасадор за посебне налоге Министарства спољних послова Русије, председник Комитета високих званичника Арктичког савета Николај Корчунов.
„Са забринутошћу примећујемо ове изјаве. Видимо да генерални секретар покушава концептуално да оправда одлуке које су донете на последњем самиту земаља НАТО-а, а то је свесно формирање слике о Русији као о противнику“, рекао је дипломата.
Корчунов је подсетио, да је Русија по броју војних база на Арктику доста иза земаља-чланица НАТО-а и да се уздржава од заједничких вежби са другим земљама у том региону.
Уједно, наводи руски амбасадор, у војним акцијама на великим географским ширинама све више учествују друге земље.

„НАТО одвлачи све већи број земаља у велике географске ширине. Многе земље немају арктичке компетенције. То повећава ризик од ненамерних инцидената и појаве конфликтних ситуација. Тако да све ово не може да не ствара забринутост“, подвукао је он.

Раније је Столтенберг изјавио о расту руског присуства на Крајњем северу. Према његовим речима, то има значај за безбедност Алијансе.
Русија је више пута указивала да је НАТО усмерен на конфронатцију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је упозорио да даље ширење Алијансе неће донети велику безбедност за Европу, јер Алијанса има агресивни карактер. Он је навео и да не сматра да је могуће ступање Шведске и Финске у НАТО егзистенционална претња за Русију.
Министарство спољних послова Русије је раније указивало да је Москва отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи и позвао Запад да одустане од милитаризације континента.
Бофорово море - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Специјална операција у Украјини
НАТО страхује да би Северни пол могао бити најкраћи пут руских ракета ка Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала