- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Фудбалски циркус“ из Пазове: Многи се питају – прети ли Србији и избацивањe сa Мундијала?

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ненад Бјековић
 Ненад Бјековић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Вест да су представници УЕФА и ФИФА поручили да ће бити последица по Србију у случају да ни у уторак не буде одржана Изборна скупштина многе је забринула. Какве би казне могле да буду и прети ли Орловима због циркуса у Кући фудбала у Старој Пазови избацивање са Мундијала? Нема разлога за панику и страх.
То је у разговору за Спутњик потврдио Мирко Поледица, председник Синдиката фудбалера „Независност“ који је међу 85 делегата.
Он је објаснио да нема разлога за панику због пацки које су у понедељак у Пазови поделили Лука Никола из УЕФА и Елхам Мамадов из ФИФА.
„Што се тиче избацивања репрезентације са Мундијала у Катару то су глупости, дезинформације. Неће бити последица за репрезентацију. Идемо на Светско првенство нормално. Посебно ме иритира што сви злоупотребљавају репрезентацију да ће да се унесе немир. Ниједан играч из Србије није у стартној постави, ти момци који живе у иностранству, они играју за своју државу, за Србију и нико њих и селектора не треба да злоупотребљава на било који начин. Депласиране су те приче да би требало изабрати председника због мира у кући и са њим путовати на Светско првенство“, рекао је Мирко Поледица на почетку разговора.
Председник Синдиката фудбалера „Независност“ који је боравио у понедељак у просторијама кровне фудбалске организације у Србији, биће на истом месту и у уторак, а очекује да Скупштина ФСС, овога пута буде одржана. Ипак, неизбежно је било питање шта ће се догодити уколико до тога не дође?
„Једина последица уколико не буде одржана Скупштина ФСС је увођење привремених мера од ФИФА и УЕФА. То су правне норме, ништа непознато у свету фудбала. У том случају ФИФА и УЕФА би преузеле руковођење ФСС и припремили би одржавање конститутивне скупштине. Они би до одржавања исте управљали Савезом и доносили одлуке. Понављам, избацивање није опција. Када је реч о финансијској казни, сигурно би нам суспендовали новац из фонда солидарности који нам је намењен као члановима ФИФА и УЕФА. А онда након што ствар буде решена, онда би та средства била 'одмрзнута' и била би исплаћена на рачун“, објашњава Мирко.
Поледица, ипак, чврсто верује да ће Скупштина бити одржана у уторак од 14 часова, али да на њој неће бити изабран председник.
„Скупштина ће бити одржана, али Изборна скупштина је незаконита. Синдикат фудбалера је спреман да реагује уколико буде одржана Изборна скупштина јер није легитимно, пошто скупштина није конституисана. Мандити делагатима нису верификовани. Нико осим Ненада Бјековића није могао да се кандидује. Један Немања Видић није могао да покуша да се пријави. Уместо да га замоле и да кажу, молимо те због интереса српског фудбала дођи. Велико је име светског фудбала, они му чак не дозвољавају да уђе у кандидатуру. Понављам, нису верификовани мандати делегатима. Због тога, очекујем да би на овој скупштини требало да верификују мандате, да усвоје дневни ред и записник са претходне седнице. Све те протоколарне ствари. Да се донесе одлука да се за три месеца одложи избор за председника и да се то догоди тек у јануару 2023. године“, истиче саговорник Спутњика.
Бивши фудбалер Чукаричког који је играо дуго и у инонстранству, истакао је да му је жао због циркуса којем су у понедељак присуствовали представници ФИФА и УЕФА у Кући фудбала у Старој Пазови.
„Јако ми је жао због тога. УЕФА и ФИФА су нам у прошлости много помагали. Уложили су десетине милиона евра у српски фудбал, помогли у изградњи инфраструктуре. У великој мери ФСС зависи од њих. Нису заслужили да гледају све оно што су гледали у понедељак. То је испод сваког нивоа. Констатовано је да нема кворума, али се надамо да ће га бити у уторак. Такође, нико од делегата није обавештен да је Скупштина одложена, нити је обавештен да ће поново бити одржана у уторак. Мени лично, није стигао ни мејл, ни смс, нити сам примио позив. Апсолутно ништа, што је неозбиљно и недопустиво. То је два минута посла“, резигниран је Поледица.
За крај је Поледица поручио и да Славиша Кокеза никада није званично разрешен дужности, те да је он уствари председник у оставци, чак и 18 месеци откако је поднео оставку.
„Оставка Славише Кокезе није прихваћена јер није објављена у службеном листу. У марту, тачније 22. марта 2021. године он је поднео оставку, али у априлу на наредна два Извршна одбора то није била тема, нити је била потврда, што је нонсенс. Самим тим, он је и даље председник Фудбалског савеза Србије у оставци“, закључио је Мирко Поледица.
Остаје да се види какав ће епилог бити поновљене Скупштине ФСС у Старој Пазови, чији је почетак заказан за 14 часова.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СПОРТ
УЕФА и ФИФА сагласни: Биће последица за Србију!
Хрватски фудбалер Домагој Вида на Светском првенству у фудбалу 2018. - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СПОРТ
Хрвати у великом проблему пред пут у Катар! Један од најважнијих под упитником
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СПОРТ
Македонци звиждали бугарској химни, а сада је стигла казна!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала