Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта се крије иза изненадног заокрета Америке у тактици према Србији

© AP Photo / Darko VojinovicЗаставе Србије, ЕУ и Америке
Заставе Србије, ЕУ и Америке - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Тачно је да Америка покушава да промени тактику приступа Србији, али то не значи и промену политике - јер Американци могу лако да вас импресионирају да им нешто дате, али то не виде као партнерски однос и вашу добру вољу, већ као вашу слабост, и траже још, упозорава бивши вицепремијер Србије Небојша Човић.
Отворена порука Америке да је разочарана у Приштину јер није прихватила њен савет и одложила рок за пререгистрацију возила са КМ таблицама делује као да је у овом случају стала на страну Србије, што није нешто на шта смо навикли.
Поруку је пратило и изненадно интересовање Америке за српску привреду кад се после 20 година сетила да у посету Београду доведе привредну делегацију са представницима чак 27 америчких компанија. Да ли је ово знак да званични Вашингтон мења тактику према Београду и да је схватио да притисцима само гура Србију од себе?

Максималан опрез

Небојша Човић, бивши заменик премијера Србије и некадашњи шеф Координационог центра за Косову и Метохију, каже да то јесте промена тактике а да то треба посматрати у склопу свега онога што се тренутно догађа у свету.
"Ми не треба да одбијамо ни разговоре ни сарадњу али морамо бити максимално опрезни,“ упозорава Човић.
Он подсећа да је Америка и 2002. године кренула у неки вид примене економско-привредног концепта у Србији низом посета.
„Међутим, како је време пролазило испоставило се да је тај однос био заснован на приступу да се кроз то решава проблем Косова и Метохије. Ако то мало „разгрнете“ онда дођете у ситуацију да помислите да они хоће на овај начин да нас купе или да нас поткупе у вези са Косовом и Метохијом,“ истиче саговорник Спутњика.
Према његовим речима, сви у региону размишљају да нам је наравно потребан и значајан економски развој и да стандард грађана у читавом региону буде виши.
„Али, у свему томе треба бити опрезан јер Американци имају тај стил да вас импресионирају, да помињу огромне цифре и да кроз то импресионирање од вас нешто извуку, да им нешто дате. А када им дате они то не виде као партнерски однос и добру вољу, већ виде као вашу слабост. То тумаче као пукотину, а на оно што им је већ дато траже да им се да још нешто - и тако то оде у недоглед,“ објашњава Човић.

Косово је њихов пројекат

Наш саговорник додаје да је данас време великих геополитичких промена и време у коме се очигледно ради о томе да америчка хегемонија која је годинама трајала посустаје.
„Управо због тога треба да будемо опрезни и да гледамо искључиво наше националне интересе,“ сматра Човић.
Он напомиње и да на упозорење које је Америка дала Приштини не треба гледати претерано еуфорично јер не треба да заборавимо да је Америка главни протагониста такозване независне државе Косово.
У том контексту Човић закључује да на понашање Америке треба да гледамо као на Данајце, како је Хомер својевремено назвао све Грке под Илијем (оснивачем Троје) кад доносе дарове, од чега је и настала пословица: “Чувај се Данајаца и кад дарове доносе“.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СРБИЈА
Стејт департмент разочаран и забринут одлуком Приштине
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СРБИЈА
Портпарол Стејт департмента: Тражимо потпуно одлагање о пререгистрацији, а не делимично или у фазама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала