- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто је ваздух загађен у 13 градова у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићДим из димњака
Дим из димњака  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Загађење ваздуха у Београду и још 12 градова Србије изазивају индивидуална ложишта и топлане, поручују из Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) и апелују да грађани обрате пажњу на то које енергенте користе.
У саопштењу СЕПА наводи да је загађење ваздуха које је проузроковано повећањем ПМ10 и ПМ2.5 суспендованих честица настало због рада индивидуалних ложишта и топлана снаге мање од 50 MW.
Агенција истиче да се ових дана интензивирало коришћење ложишта у домаћинствима и апелују да грађани обрате пажњу на то које енергенте користе.
Прекорачења концентрација суспендованих честица ПМ10 током у последња два дана измерена су у Беочину, Београду, Смедереву, Ваљеву, Крагујевцу, Косјерићу, Поповцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Новом Пазару, Панчеву и Пироту.
"Узимајући у обзир да је од укупне емисије ПМ10 суспендованих честица, емисија пореклом од индивидуалних ложишта и топлана топлотне снаге мање од 50 MW, на годишњем нивоу 65 процената, као и да је емисија ПМ2.5 суспендованих честица из истих извора 80 процената, важно је због заједничког циља - унапређења квалитета ваздуха, подићи свест по питању избора енергената", наводи се у саопштењу.
Тренутном загађењу погодује и поље високог ваздушног притиска које се формирало над централном и јужном Европом.

"Оно је условило стабилност атмосфере, одсуство ветрова и вертикалних струјања ваздуха. Ови узроци заједно утичу на задржавање свих емитованих загађујућих материја у најнижим деловима атмосфере", наводи се у саопштењу.

Уз апел да се користе еколошки прихватљивији енергенти наводи се и да су грађани "савезници у решавању дугогодишњег проблема на чему држава стратешки ради".
Магла у Београду - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Београд у магли, главни град Србије пети по загађењу ваздуха у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала