- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Археолози пронашли римску војничку диплому

CC0 / пиксабеј / Ископавање
Ископавање - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Током археолошких ископавања древног града Пере археолози су пронашли бронзану диплому римског војника. Бронзана римска диплома стара је 2.000 година.
Римска војничка диплома од бронзе садржи личне податке на латинском у вези са службом војника у римској војсци.
Откриће је направљено током ископавања у древном граду Пере, који се налази у провинцији Адијаман на југоистоку Турске, преноси Анадолија.
„У преводу дипломе, која је у облику бронзане плоче, идентификовано је да је Калцилије Антиквијус, који је служио војску 20 година у Сирији, добио римско држављанство и право на брак“, рекао је Мехмет Алкан.
„Пронашли смо бронзану плочу када смо требали да завршимо ископавања у древном граду Перу. Његов превод је открио да је бронзана плоча била војна диплома. Написано је на латинском, а видели смо да је особа по имену Калцилије Антиквиј служила у сиријској држави 20 година, па је то била диплома у којој је истовремено добио римско држављанство и право да се ожени. Видели смо да је ова диплома дата 123. године нове ере за време владавине цара Хадријана“, додао је Алкан.
Сматра се да је у то време направљено око 100.000 сличних докумената, али је сачувано само 800, од ​​којих је око 650 проучено, преноси портал Све о археологији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала