Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија успела да одложи питање чланства такозваног Косова у Савету Европе

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је Србија успела да питање чланства такозваног Косова у Савету Европе одложи на неко време.
Он је за Танјуг рекао да је одржана седница Бироа у циљу припреме седнице Комитета министара Савета Европе у Стразбуру и да на њој није покретано питање захтева такозваног Косова за чланство у тој организацији.

"Успели смо у својим намерама да то не буде сутра на дневном реду. Сутра ујутру од 9.30 сати је седница Комитета министара и већ приликом усвајања дневног реда ћемо знати да ли ће остати онако како је данас. Ирци су нам обећали да то питање неће бити покренуто на седници и заиста се то десило. То наравно не значи да неко можда сутра неће покренути то питање на самој седници, али је мала вероватноћа да се то деси без неке озбиљније припреме", рекао је Дачић.

Он је пренео да је у претходним данима имао интензивну комуникацију са представницима Републике Ирске.
"Пре сат времена разговарао сам са ирском амбасадорком која ме је обавестила и пренела ми информацију од ирског министра спољних послова да Република Ирска као председавајућа и поред најава да се то може десити, неће покретати и отварати питање почетка процедуре за пријем Косова у чланство Савета Европе", рекао је министар.
Дачић је оценио да је то позитивна информација, али и да се сутра завршава председвање Ирске Саветом Европе.
"У наредном периоду председавајући ће бити Исланд, што значи да морамо да радимо на томе да спречимо да се то деси на неком од нареднох састанака", нагласио је Дачић.
Он је истакао и да Србија мора најозбиљније да настави борбу за заштиту својих државних и националних интереса.
"Пре свега кроз указивање на то да је ово један преседан и несвакидашњи случај, без обзира што можда постоји и адекватна већина која је признала једнострану независност Косова. Ово би било први пут да се неко прима у чланство СЕ, а да није верификовао свој статус независне државе кроз УН", рекао је Дачић.
Он је додао, да би, са друге стране то могло да представља позив за све сепаратисте широм Европе да пошаљу сличне захтеве у Стразбур.
Заставе Европске уније испред зграде Европског савета у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Захтев Приштине за чланство у Савету Европе није стигао ни на дневни ред те организације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала