- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Делегација из БиХ на седници Савета безбедности у приватној експедицији

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСрпски члан Председништав БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је у писму које је упутио председавајућем Савета безбедности УН Харолду Агјеману да делегацију која ће присуствовати састанку овог тела светске организације није одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције него је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.
Додик је истакао у писму да ниједна особа из БиХ, без обзира на чин и функције, нема Уставом предвиђено одобрење да се обраћа на било каквом међународном догађају.
Он је подсетио Агјемана да БиХ има сложену структуру и такви покушаји само погоршавају унутрашњу политичку ситуацију која је већ веома комплексна.

"Стога вас обавештавам да, услед унутрашњих правила и процедура које предвиђају дужности и обавезе колективног Председништва БиХ, ниједан представник из БиХ тренутно није овлашћен да износи изјаве испред било којег међународног тела или форума у име БиХ, укључујући горе поменути састанак", истакао је Додик.

Он је нагласио да Председништво БиХ није донијело било какву одлуку којом би било који званичник БиХ био присутан на састанку Савета безбедности УН у име Председништва.
"Нажалост, сведочимо покушајима појединих званичника БиХ да злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке разних тела изношењем њихових личних, неусклађених и неодобрених изјава које не одражавају став свих релевантних учесника у БиХ", навео је Додик.
У случају таквих напора, Додик је поручио Агјеману да има на уму да та особа, без обзира на чин и функцију коју обавља, даје изјаву искључиво у своје име, износећи или лични или угао гледања политичке странке, али се ни у ком случају не треба сматрати да је таква изјава изнесена у име БиХ.

"Малициозна политичка мантра, која се очекује у говору господина сталног представника БиХ при УН Свена Алкалаја или госпође министра спољних послова БиХ Бисере Турковић с обзиром на то да су то две особе које су се пријавиле за изјаве на овом састанку и којом се упорно скреће пажњу на то да је Република Српска, заједно са њеним институцијама и лидерима, покретач свих проблема у БиХ - једноставно није тачна и одражава сталну праксу лажних навода о ситуацији у БиХ и класичну замену теза", нагласио је Додик.

Он је нагласио да делегација која ће присуствовати састанку Савјета безбедности у УН током Агјемановог председавања није делегација коју је одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције у складу са процедурама које су на снази у БиХ на било ком нивоу.
"То треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова који немају мандат или заједничка упутства и тачке гледишта", нагласио је Додик у писму Агјеману, који је и стални представник Гане у УН.
Савет безбедности УН одржаће данас полугодишњу дебату о БиХ, објављено је на сајту УН, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала