- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Марфи насрнуо на лични интегритет и на интегритет РС

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је неприхватљиво да један амбасадор, био он и амерички, држи слово члану Председништва БиХ, па и осталим лидерима у БиХ, прелазећи границу не само доброг дипломатског понашања, већ и личне пристојности.
Упитан да коментарише тврдњу амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија да је "председник Додик, уместо да се фокусира на стварна питања која брину грађане - корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције", српски члан Председништва је у изјави за Срну рекао да је штета што амбасадор Марфи својим иступима показује да је он у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су последњих 30 година овде долазили у различитим улогама.
"Популизам који показује амерички амбасадор причом о борби против криминала и корупције је покушај да се прикрије да је управо међународна заједница креирала решења противно Дејтонском споразуму, која не да нису дала решење за корупцију и криминал, него су постали извор и корупције и криминала. Дакле, амбасадор Марфи се буни и бори против онога шта су његови претходници креирали кршећи међународни споразум. Рачуне за међународне експерименте би да пошаље легално изабраним политичарима у БиХ, који нису учествовали ни на који начин у креирању лоших решења", истакао је Додик.
Додик је рекао да задивљује како амерички амбасадор примећује шта је он рекао на скупу грађана Републике Српске, а не примећује шта од САД фаворизована опозиција у лику СДС и ПДП ради и говори данима.
Подсетио је да су неки од опозиционара упали и у просторије ЦИК-а узнемиравали чланове те комисије, али амбасадор очито или потписује туђе текстове или му не доносе све вести.
"Не желим да верујем да само прати шта говори Милорад Додик. Али, ако баш прати шта говори Милорад Додик поручио бих му на крају да поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да пре свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овде није домаћин него гост. И то нашом вољом", поручио је српски члан Предредништва БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала