- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: САД и Британија доприносе јачању авганистанског крила терориста ДАЕШ-а

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Вашингтон и Лондон доприносе јачању положаја авганистанског крила ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији), истовремено уцењујући вође „Талибана“ (под санкцијама УН због терористичке активности) и наводећи их да се дистанцирају од Русије и Кине, изјавио је специјални представник руског председника за Авганистан Замир Кабулов.
Истовремено, додао је дипломата, Москва ставља нагласак на практичан развој билатералних веза са Кабулом, без везивања за званично признање нове авганистанске Владе. Према његовим речима, приоритет се даје трговинској, економској и хуманитарној сарадњи.
Кабулов је најавио да је одржавање седнице московског формата о Авганистану планирано средином новембра.
Он је оценио да је преговарачко искуство са Американцима у разним мултилатералним форматима, укључујући такозвану проширену „тројку“ (Русија, Кина, САД, Пакистан), показало „да их прекоокеанске колеге користе за промовисање сопствених себичних циљева да би очували доминацију која је у супротности са интересима региона“.
Раније је министар авганистанског Министарства за индустрију и трговину Нуридин Азизи изјавио да Кабул жели да се већ до краја ове године договори о увозу око милион тона бензина и дизела из Русије.
Према његовим речима, Авганистан, генерално, намерава да повећа испоруке нафте и нафтних деривата из пријатељских страна, укључујући и из Русије.
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РУСИЈА
Русија ће извозити гориво и пшеницу у Авганистан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала