- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбанов контраудар у Бриселу: У напуклој ЕУ расте хистерија и страх од конзервативне револуције

© Sputnik / Лола ЂорђевићМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Бриселски тинктенк Виктора Орбана може озбиљно уздрмати Европску унију зато што је Брисел слаб и пре свега је идеолошки дебело напукао, сматра политиколог др Стеван Гајић из Института за Европске студије.
Тинктенк организација МЦЦ Брисел, огранак будимпештанског колеџа „Матија Корвин“, почиње да ради у Бриселу, 15. новембра. „Матија Корвин“ је приватни универзитет ког Орбан обилато новчано подржава са планом да обезбеди алтернативу за „европски поларизовани културни пејзаж“, навео је Политико.
Франк Фуреди, мађарско-канадски академик, директор нове организације у Бриселу, рекао је да жели да промовише „зрелу, промишљену расправу о културним тензијама које превладавају на континенту“, тврдећи да су у Унији, од Орбановог реизбора у априлу, „противмађарски осећаји у порасту“.

Орбанова игра у дворишту идеолошког непријатеља

Наратив Брисела се пре свега заснива на једној имплицитној претњи насиљем у смислу да уколико се људи не слажу са општеприхваћеним ставовима, онда могу очекивати проблеме на послу или на приватном плану што показује да је огољен ауторитарна и недемократска природа ЕУ, истиче Гајић.
Јасно је да ни Урсулу фон дер Лајен ни њене претходнике нису изабрали грађани што показује да је ЕУ ауторитарна структура која човека попут Орбана, који је поникао као антикомуниста, једино може да подсећа на положај Мађарске у време Варшавског пакта, а то му свакако смета.
„Мислим да се Орбан на неки начин игра тако што покушава да каже: Ево, батина има два краја. Као што постоје различите организације које самопроглашено себе називају организацијама цивилног друштва, а заправо представљају лобистичке интересне групе одређених центара моћи ван тих земаља. Наводно представљају интересе друштва у ком се налазе, а сада Орбан на исти начин демонстрира то оснивањем оваквог центра. Вероватно су иницијална каписла за то биле последње демонстрације у Будимпешти за које је Орбан директно оптужио Институт за отворено друштво с којим има историју ратовања“, каже Гајић за Спутњик.
За разлику од многих режима који имају проблема са агресивном глобалистичком идеологијом и покушавају да нађу компромис, Орбан се понаша врло активно тако што сам долази у двориште свог идеолошког непријатеља и ради му оно што је рађено његовом друштву.

Конзервативна револуција – дрзак потез Виктора Орбана

Данас постоји потенцијал за развој таквог једног центра у Бриселу, посебно у данима и годинама које долазе с обзиром да међу грађанима ЕУ постоји замор од рата у Украјини који је довео до читавог низа проблема с којима се може бавити Орбанов институт.
Он би могао проширити меку моћ Мађарске у Европи и у свету преко артикулисања идеолошке борбе која ће се свакако одвијати у Европи у наредним годинама, ако не и деценијама, без обзира на исход рата у Украјини.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СВЕТ
Орбанов потез који би могао да уздрма Брисел
„ЕУ се брзо и рапидно деградира као пол силе што доводи до отварања простора за једну конзервативну револуцију унутар европских држава, чије обрисе већ видимо. Имамо долазак Мелонијеве на власт у Италији, Орбаново учвршћивање на власти, ту је и Пољска. Иако су њихова мишљења око рата у Украјини подељена, суштина је да Орбан види прилику за ширење своје и моћи Мађарске преко једног оваквог, рекло би се, дрског потеза.“
Међутим, то није непромишљен и неразуман потез с обзиром да је Орбану јасно у ком смеру иде даља деградација ЕУ и читаве идеологије која је била развијана последњих деценија а директно се коси са његовим идеолошким погледима.

Одговор Брисела – хистерија која промовише Орбана

Одговор ЕУ на овај потез биће врло предвидив – хистерисање које ће само Орбану дати гориво да настави да их нервира.
„Биће разних аналитичких текстова, згражавања по телевизијама, коментара итд. што ће само промовисати мистерију око Орбанове личности и његову харизму управо у тим друштвима којима је намењена негативна пропаганда. Јер и негативни јунак је опет јунак. Мислим да је тако и Путин промовисан на Западу, уосталом и Бин Ладен је био велики 'црни витез' за добар део света. Орбан зна правила те игре, врло свестан је ушао у њу и једва чека да чује салву напада зато што ће моћи да одговори на њих“.
А ту ће се покренути перпетум мобиле и то је једна игра потпуно намештена, али не зато што то неко то жели, већ зато што бриселска идеологија функционише по принципу павловљевог рефлекса и они не могу другачије да реагују.
Орбанови противници ће вероватно покушати и легално да спрече рад тинктенка, мада им то неће успети јер ће мађарска држава искористити све могућности да он буде отворен, закључио је Гајић.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
РУСИЈА
Орбан о антируским санкцијама: ЕУ ископала јаму за Русе, а онда сама упала у њу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала