- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија: Запад се боји формирања комисије СБ УН за истрагу биолошке активности у Украјини

© AP Photo / John MinchilloПрви заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Запад се боји формирања комисије Савета безбедности Уједињених нација за истрагу околности војно-биолошке активности Сједињених Америчких Држава и Кијева на украјинској територији, изјавио је на седници СБ УН први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Дипломата је овако прокоментарисао то што претходно Савет безбедности Уједињених није усвојио резолуцију Русије о формирању комисије за истрагу војно-биолошке активности у Украјини.
Он је додао да су одржане две рунде консултација о нацрту резолуције и да су западни партнери само изнели старе тезе о руској пропаганди и тврдње да су докази које је Русија изнела наводно недовољно убедљиви и да не заслужују даље разматрање.

„Жалимо што су наше западне колеге практично саботирале преговарачки процес о нацрту резолуције. Постало је очигледно да се западне земље једноставно боје формирања комисије која би размотрила релевантне материјале које је Русија доставила и спровела истрагу, онако како је и предвиђено Конвенцијом о биолошком оружју (КБТО)“, објаснио је дипломата.

Према његовим речима, западним земљама посебно не одговара што би се комисија састојала од свих чланица СБ, „јер земље Запада покушавају да једнострано одлучују у име целе међународне заједнице“.
Пољански је додао да је Русија потпуно разочарана тиме што СБ УН данас није успео да активира механизам предвиђен чланом 6 КБТО.

„Независно од исхода данашњег гласања, наша питања за САД и Украјину остају. Материјали, који су били приложени уз жалбу, као и пре захтевају објашњење. Наставићемо да и даље делујемо у оквиру КБТО и улажемо неопходне напоре како би се утврдиле све чињенице које се односе на кршење обавеза САД и Украјине по конвенцији у контексту активности биолошких лабораторија на украјинској територији“, истакао је он.

Према његовим речима, пре или касније ће сви прекршиоци морати да одговарају пред међународном заједницом за овакве противзаконите радње.
За нацрт резолуције у СБ УН гласале су Русија и Кина, док су САД, Велика Британија и Француска биле против. Остале чланице СБ УН биле су уздржане.
Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио да Лондон и Вашингтон покушавају да гурну под тепих информације о војним биолошким активностима САД у Украјини.
Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од преко 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.
Неке од њих је финансирао и син председника САД Хантер Бајден.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Патрушев: САД користе методе за селективно инфицирање људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала