- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Запад жели да уништи руску економију, НАТО формира систем колективне одбране на нашој граници

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаМинистар Сергеј Шојгу
Министар Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Запад је заинтересован да уништи руску економију и војни потенцијал, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу. Поред тога, НАТО жели да формира систем колективне одбране на граници са Русијом.
„Главни циљ деструктивних напора колективног Запада је, наравно, Русија – уништење њене економије, војног потенцијала, лишавање могућности да води независну спољну политику“, рекао је Шојгу на састанку заједничке комисије руског и белоруског министарства одбране.
Према његовим речима, Вашингтон настоји да искористи тренутну ситуацију „да задржи глобално лидерство и максимално ослаби друге земље, укључујући и своје савезнике у Европи“.
Руски министар је истакао да западне земље подстичу ескалацију сукоба у Украјини.
„Украјинске Оружане снаге се стално пумпавају савременим оружјем и муницијом. НАТО им даје обавештајне информације, директно им се указују циљеви, шаљу им своје војне саветнике, пребацују се страни плаћеници у Оружане снаге Украјине, док се против нас води информативни и санкциони рат“, рекао је Шојгу.
Према његовим речима, „кијевски режим прибегава забрањеним методама борбе, укључујући терористичке нападе, наручена убиства, гранатирање цивила тешким оружјем, користе их као живи штит“.
"Али западне земље се труде да све ово не примећују. Штавише, охрабрују ескалацију сукоба у Украјини“, закључио је руски министар одбране.

НАТО повећао своје присуство код руских граница 2,5 пута

Шојгу је објаснио да НАТО жели да формира систем колективне одбране у близини руских граница.

„Нове мултинационалне батаљонске тактичке групе формирају се у Бугарској, Мађарској, Румунији и Словачкој. Од фебруара 2022. године величина групе је увећана за 2,5 пута и износи више од тридесет хиљада људи, краткорочно може чак и да се повећа“, рекао је министар.

„Алијанса намерава да пређе са обуздавања Русије својим присуством на истуреним позицијама на формирање правог система колективне одбране на источном крилу, близу наших граница“, рекао је Шојгу.
"У источној и централној Европи, као и у балтичким земљама, распоређене су оружане снаге ванрегионалних држава НАТО-а“, рекао је министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала