- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски аналитичар: Одлука скупштине о испорукама оружја Кијеву показала губитак суверенитета земље

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYИспоруке америчког оружја Украјини
Испоруке америчког оружја Украјини - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Бугарски парламентарци данас су подржали предлог да се Украјини пружи војно-техничка помоћ. Након објављивања одлуке, у року од месец дана влада ће морати да процени какву војно-техничку помоћ земља може да пружи, као и да контактира са савезницима из НАТО-а да се Бугарској обезбеде НАТО аналози наоружања које ће бити предато Украјини.
Истовремено, министар одбране Димитар Стојанов упозорио је да земља дефинитивно не може да обезбеди системе за противваздушну одбрану и авионе.
О последицама одлуке парламента Спутњик је говорио са бугарским политичким аналитичарем Станиславом Бачевом.
Први закључак: Политичка класа у Бугарској је неадекватна и зависна, при томе не представља народ Бугарске, тврди Бачев.

Одлука бугарског парламента неће променити ни ток специјалне војне операције Русије ни њен исход, она неће утицати на глобални сукоб између САД и Русије, нагласио је он.

Ово доводи до другог закључка, који има дугорочну перспективу и усмерен је на Русију: пошто је немогуће искоренити позитиван став према Русији великог дела бугарског народа, потребно је одгајити дугорочно неповерење Русије према Бугарској. Дејства великог дела (бугарских) политичара не подударају се ни са неповратним променама у светској безбедносној архитектури, ни са емоционалним и историјским расположењем сопственог народа.
Бугарска ће сада званично ступити у овај сукоб, при чему на страни губитника, истиче саговорник агенције.
Бачев сматра да греше они аналитичари и политичари који су потпуно уверени да ће сукоб између Сједињених Америчких Држава, с једне стране, и Русије, Кине и Ирана, с друге стране, утихнути или се завршити ако републиканци победе на предстојећим америчким парламентарним изборима. Вашингтон има над-партијску и над-председничку политику, а точак сукобљавања већ је почео да се окреће, улози расту. Сви међународни сигнали – из Кине, Ирана, арапског света и тако даље – усмерени су на ескалацију и заоштравање ситуације. Већ се зна ко припада коме од супротстављених блокова.
Украјински војници током обуке у војној бази у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
РЕГИОН
Бугарска одговорила на критику Летоније: Одлуке доносимо самостално, а не у балтичким престоницама
Аналитичар наводи да је у таквим тренуцима најочигледнији губитак сопственог суверенитета и жеља да се беспоговорно испуњава туђа воља. Бугарска се налази у центру Балкана, зони која ће сада почети да повећава своје геостратешко значење, захтевајући уравнотежену, доследну политику која узима у обзир стратешке интересе како Турске, тако и других суседа. Она такође мора узети у обзир да је једина земља која историјски има обуздавајућу улогу против стратешке дубине турске политике – Русија.
Европска унија улази у рецесију, мотор – Немачка – остаје без горива, што доводи до свакодневног погоршања економских и финансијских услова, а то ће у великој мери утицати на Бугарску.
Бугарска привреда је пре много година била стављена у потпуну зависност, води се неадекватна политика наглог повећања спољног дуга и живота на кредит, што такво војно-техничко увлачење земље чини апсурдним и у супротности са сопственим националним интересима, нагласио је Бачев.
То наводи на закључак да узрок за овакву одлуку парламента није прагматичан, већ симболичан. Ниво садашње политичке класе у Бугарској је изузетно низак, скоро на дну. Очигледно да му је ампутирано историјско памћење, оценио је он.
Порушени мост односа између Бугарске и Русије мораће да обнављају други људи који ће водити земљу након успостављања новог светског поретка, а садашњи треба да буду осуђени за издају своје државе, закључио је Бачев.
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Специјална операција у Украјини
Бугарски председник против слања оружја Украјини – позива на разум и одговорност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала