- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Коначни резултати избора у Подгорици након што Уставни суд одлучи о жалбама

© Sputnik / Бобан НововићАдминистративна зграда града Подгорица
Административна зграда града Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Општинска изборна комисија (ОИК) Главног града коначне резултата локалних избора у Подгорици утврдиће након што Уставни суд одлучи о жалбама, саопштио је предсједник ОИК-а Веселин Вукчевић.
Он је рекао да је ОИК Главног града, у досадашњем раду, искључиво поступио у складу са Законом о избору одборника и посланика, којим су рокови утврђени у сатима, како би се обезбиједило ефикасно спровођење свих изборних радњи и заштита евентуално повријеђеног бирачког права.
Вукчевић је навео да је, поштујући прописане рокове, ОИК утврдио привремене резултате избора у Подгорици, а након тога одлучио по поднијетим приговорима, донио рјешења и доставио их подносиоцима приговора.
„Због хитности поступка који је вођен по приговорима против рјешења Изборне комисије Главног града, благовремено смо достављали списе предмета Државној изборној комисији (ДИК), како бисмо у прописаним роковима омогућили и њихово поступање”, казао је Вукчевић.
Он је навео да је данас обавијештен да је 14 подносилаца приговора незадовољно рјешењима ДИК-а, искористило законско право и поднијело жалбе Уставном суду, ради заштите бирачког права.
„То значи да је, подношењем ових жалби, поступак заштите бирачког права измјештен код Уставног суда, односно да је успостављена надлежност тог суда прописана одредбом члана 149 став 1 тачка 7 Устава“, истакао је Вукчевић.
Како је објаснио, наведеном одредбом Устава је утврђена надлежност Уставног суда да одлучује о изборним споровима и споровима у вези са референдумом који нијесу у надлежности других судова.
Вукчевић је казао да су Законом о Уставном суду, рокови за поступање суда и других органа у вези поднијетих жалби због повреде права у току избора такође прописани у сатима.
„Према томе, приликом утврђивања коначних резултата локалних избора у Подгорици, одржаних 23. октобра, Изборна комисија Главног града ће поступати у складу са Законом о избору одборника и посланика којим је прописано да ОИК утврђује коначне резултате избора за одборнике у року од 12 сати од коначности или извршности одлука донешених по жалби“, наводи се у саопштењу Вукчевића.
Према његовим ријечима, свако поступање супротно поменутом закону, значило би улазак у зону кривичне одговорности.
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РЕГИОН
Милатовић: До Никољдана Подгорица добија ново руководство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала