- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Време је да се реализује и руски део прехрамбеног споразума

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да у најскорије време треба да буду предузете најозбиљније мере како би се омогућио извоз руског ђубрива и жита у оквиру прехрамбеног споразума.

„Што се тиче прехрамбеног споразума, задовољни смо што је украјинско руководство, на иницијативу Турске, потписало гаранције да неће бити покушаја да се хуманитарни коридори у Црном мору користе у војне сврхе. Као што знате, реализација украјинског дела споразума је настављена, али још не видимо никакве резултате по питању другог дела пакета који је тада предложио генерални секретар УН Антонио Гутереш, а који предвиђа уклањање било каквих препрека за извоз руског ђубрива и жита“, рекао је Лавров.

Како је додао, руска страна је поново позвала Гутереша да испуни своје обавезе.

„Надам се да ће и те земље које спречавају наш извоз такође постати свесне своје одговорности, јер су подржале споразум који се састоји из два дела – украјинског и руског. Што се тиче другог дела, као што сам већ рекао, треба да буду предузете најозбиљније мере у најскорије време“, поручио је Лавров.

Након што су украјински дронови извели нападе на бродове руске Црноморске флоте у Севастопољу, Русија је обуставила реализацију „црноморске иницијативе“ за извоз украјинских пољопривредних производа. Међутим, Москва је 2. новембра обновила реализацију споразума. Министарство одбране Русије рада је саопштило да су, захваљујући УН и Турској, од Украјине добијене гаранције да Кијев неће користити „житни коридор“ за борбена дејства против Русије.
Заставе САД и Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РУСИЈА
Шта су радили западни дронови у Црном мору – најмање две земље учествовале у саботажи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала