- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Расту тензије на Корејском полуострву: Испаљене ракете, Сеул и Вашингтон настављају војне маневре

© AP Photo / Wong Maye-EСевернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17 - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Тензије на Корејском полуострву расту: Јужна Кореја оптужила је Северну да је испалила балистички пројектил са источне обале, те 100 артиљеријских граната у Јужно и Јапанско море и нарушила јој територијални интегритет. Лидер јужнокорејске владајуће партије позива на кажњавање Пјонгјанга, док војске САД и Јужне Кореје продужиле велике војне вежбе.
Северна Кореја испалила је више од 100 артиљеријских пројектила са своје источне обале у војну зону раздвајања успостављену споразумом са Сеулом, саопштила је војска Јужне Кореје.

Балистичка ракета пала близу Јужне Кореје

Пјонгјанг је, како тврди Сеул, испалио и више од 20 ракета, међу којима најмање једну интерконтиненталну балистичку са источне обале. Јужнокорејска војска тврди да је у питању интерконтинентална балистичка ракета „Хвасонг-17“, која је испаљена из подручја Сунан близу Пјонгјанга око 7.40 сати ујутро по локалном времену, преноси агенција Јонхап. Према тим наводима, тестирање је било неуспешно, будући да је ракета летела 760 километара, достижући максималну висину од 1,920 километара, са највећом брзином од 15 маха, али се у другом степену раздвајања ракете заказала.
Такође, јужнокорејски војни извори тврде да је Пјонгјанг испалио и две балистичке ракете краћег домета из регије Кечон око 8.40 ујутро по локалном времену. Оне су прелетеле 330 километара, са максималном висином од 70 километара и највећом брзином од пет маха.

Позив за кажњавање Пјонгјанга

Јужнокорејски председник Јун Сук-јул оценио је да је испаљивање једне од балистичких ракета, која је пала на 60 километара од обале Јужне Кореје, „нарушавање територијалног интегритета“ његове земље. То је први пут да је балистичка ракета пала у близини јужнокорејске обале од када је Корејско полуострво подељено.
Јужна Кореја је издала упозорења на ваздушну опасност и испалила је ракете као одговор.
Лидер јужнокорејске владајуће партије Снага народа Чунг Јин-сук позвао је војску своје државе да „одлучно казни“ Северну Кореју уколико „настави даљим провокацијама да нарушава суверенитет“ Јужне Кореје, наводи Јонхап.

Продужена војна вежба САД и Јужне Кореје

Јужнокорејска агенција објавила је да су војске те државе и САД одлучиле да продуже војне вежбе авијације које трају пет дана уз учешће на стотине авиона и уз симулацију 24-часовног дејства. Претходно је јужнокорејска војска одржала 12-дневну копнену војну вежбу, која је укључивала и тренирање амфибијског искрцавања и форсирања река.
© AP Photo / South Korea Defense MinistryАвиони САД и Јужне Кореје током великих војних вежби
Авиони САД и Јужне Кореје током великих војних вежби - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Авиони САД и Јужне Кореје током великих војних вежби
Северна Кореја навела је да су те вежбе „тренирање инвазије“ на ту земљу и „доказ непријатељске политике Вашингтона и Сеула“.
Пјонгјанг је, због тих вежби, започео испаљивање ракета и артиљеријских граната, као одговор.
„Ситуација на Корејском полуострву и околини ушла је у фазу озбиљне конфронтације сила због непрестаних и безобзирних потеза САД и Јужне Кореје“, саопштио је Пјонгјанг, додајући да је „Северна Кореја спремна да предузме све неопходне мере како би одбранила свој суверенитет, безбедност људи и територијални интегритет од страних војних претњи“.
Пјонгјанг је навео и да је спреман да примени снажније мере уколико „САД континуирано наставе са тешким војним провокацијама, позивајући Вашингтон да прекине војне вежбе.
Са друге стране, Јужна Кореја и САД тврде да су војне вежбе редовна годишња активност, те да су одговор на севернокорејска тестирања балистичких ракета, те припрема за наставак нуклеарних тестирања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала