- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија изразила протест британској амбасадорки: Лондон испоручио Кијеву подводне беспилотне уређаје

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Русија је изразила одлучан протест амбасадорки Велике Британије у Москви Дебори Бронерт због активног учешћа британских војних стручњака у припреми украјинских снага у циљу диверзија у Црном мору, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Како је прецизирано, британска амбасадорка је позвана је у Министарство спољних послова Русије у вези са саопштењима руске војске о умешаности Велике Британије у терористички напад на бродове руске Црноморске флоте у Севастопољу, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Амбасадорки је изражен одлучан протест због активног учешћа британских војних стручњака у обуци и снабдевању специјалних јединица Украјине, између осталог и са циљем извођења диверзантских операција на мору. Истовремено су наведене конкретне чињенице о таквим активностима Лондона. У демаршу је наглашено да такве конфронтационе акције Британаца прете ескалацијом ситуације и могу довести до непредвиђених и опасних последица“, упозорава руско Министарство.
Британској амбасадорки је саопштено да су такве непријатељске провокације недопустиве и захтевано је да се моментално прекине са њима. Конфронтационе акције Лондона прете ескалацијом ситуације и могу довести до непредвидивих и опасних последица.

Лондон испоручивао Кијеву подводне беспилотне уређаје

Такође постоје информације да је Ратна морнарица Велике Британије предала украјинској страни одређен број подводних беспилотних уређаја, саопштило је руско Министарство.
Такође се наводи да су Лондон и Кијев у септембру 2020. године постигли договор о проширењу програма у оквиру кога британски инструктори обучавају украјинске војне рониоце.
„Крајем 2020. године стране су почеле да реализују програм за супротстављање претњама у Црном мору под називом 'Иницијатива за поморску обуку украјинске Ратне морнарице' који укључује курсеве за обуку војних ронилаца“, истиче руска страна.
Подводне диверзанте обучавају, између осталог, у бази за обуку засебног центра за специјалне операције „Југ“ Оружаних снага Украјине у Очакову, док у Одеси обучавају стручњаке на курсу „ронилац за специјалне намене“ где усавршавају извођење субверзивних акција на великим дубинама.
Кијевски режим је рано ујутру 29. октобра извео терористички напад на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу. Након тога је Русија обуставила учешће у прехрамбеном споразуму.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
"Британија - терористичка држава": Руси дочекали британску амбасадорку испред МИП Русије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала