Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Труд Србије се исплатио: Курти опет није успео у Савету Европе

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINЗаставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе европских земаља испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Апликација такозване државе Косово за столицу у Савету Европе поново се није нашла на дневном реду седнице Бироа Савета Европе, што је по речима Дубравке Филиповске, чланице скупштинског Одбора за спољне послове, још једна победа за Србију.
Филиповска каже да је Србија и овога пута имала снажне аргументе али је исто тако сигурна да ће Приштина наставити са покушајима да аплицира за Савет Европе, и поред тога што је њен предлог два пута одбијен да се уопште нађе на дневном реду.

Труд се исплатио

„Ми смо имали толико живу дипломатску активност која можда није била видљива за ових пет месеци од када Приштина покушава да обезбеди столицу у Савету Европе. Пред аргументима и међународним правом које је очигледно на нашој страни чланице Савета Европе су ипак одустале у овом тренутку од пријема тзв. Косова на овакав начин,“ објашњава Филиповска.
По њеном мишљењу, државе чланице Савета Европе су свесне да би прихватањем овог питања довеле у колизију све акте које су до сада донеле.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2022
СРБИЈА
Дачић открио намере Запада за улазак тзв. Косова у Савет Европе
„Јер ако ви у Савету Европе инсистирате на праву и интегритету Украјине како би онда било могуће да не инсистирате на поштовању међународног права и територијалног интегритета Србије,“ истиче наша саговорница.

Адути Србије спремни

Истовремено, Филиповска сматра да би Србија на другачији развој ситуације сигурно имала адекватан одговор.
„Србија је јасно ставила до знања да ће кренути са отпризнавањем такозваног Косова. У фиоци председника Србије су документи девет земаља са тим ставом, што значи да бисмо ми активирањем тих нота број држава које су признале Косово спустили на осамдесетак у УН. Дакле, од те ситуације да се тзв. Косово провуче на мала врата у СЕ тренутно нема ништа. Али опасност за нас није прошла јер на место председавајућег у СЕ после Ирске долази Исланд, тако да се наша борба наставља,“ истиче она.
Зграда Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
СРБИЈА
Приштина није успела ни на дневни ред Савета Европе - далеко је чланство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала